Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Інституті Історії АНУ презентували “Реабілітованих історією”

За право людини 8366 переглядів

Опубліковано - 3.03.2007 17:50 | Всі новини | Версія для друку

В Інституті Історії АНУ презентували “Реабілітованих історією”
В Інституті Історії АНУ презентували “Реабілітованих історією”
Тридцять шість томів із серії “Реабілітовані історією” презентували в Інституті Історії Академії наук України.

Тридцять шість томів, у яких понад сто п'ятдесят тисяч прізвищ. Такою є неповна історія репресій в Україні, яку в п'ятницю презентували в Інституті історії Академії наук України. Спільну працю істориків, краєзнавців, товариства "Меморіал" та Служби безпеки ще не завершено. Хоча двадцять одна область уже підготувала свій том, а деякі - навіть по кілька.

НайповнІше у цій монументальній праці представлена Черкаська область. Журналіст Петро Жук з колегами видали аж п'ять томів.

Він зізнався - офіційна реабілітація часом затягується. Тому доводиться порушувати правила і вносити в перелік прізвища ще нереабілітованих. Утім, найбільшою несподіванкою для журналіста стала не кількість жертв репресій, а невідомі раніше документи - саморобні листівки на тонкОму папері і шпалерах.

Петро Жук, член редколегії видання "Репресовані історією":
"У 1937 році. в пік репресій розповсюджувалися листівки, які свідчили, що український народ навіть тоді не був стадом, бидлом. Навіть у ті страшні роки він не става на коліна. а боровся".

З'ясовувати правду упорядники тридцяти шеститомного видання "Реабілітовані історією" почали ще у 1991-му. Однак через проблеми з коштами робота затягнулася надовго. Але Голова редколегії, дев'яностодворічний академік Петро Тронько, сподівається - вже за кілька років роботу над видАнням вдасться завершити.

Петро Тронько, голова редколегії видання "Реабілітовані історією":
"Області є такі, що я мушу звонити і прости гроші. Умоляти - будь ласка, хоч є рішення Верховної ради, рішення уряду. Там все розписано, виконуйте".

Спочатку науковцям було важко знайти спільну мову з СБУ. Ті не хотіли усвідомлювати, наскільки важливою є публікація такого видАння. Утім всі непорозуміння вже позаду. А от ФСБ Росії не йде на контакт з українськими істориками.

Валерій Васильєв, старший науковий співробітник інституту історії НАН України:
"ФСБ - важке питання. На жаль, особливо, останніми роками, ми знаємо, які процеси проходять у цій державі. Нам важко працювати з цією державною структурою, але ми не страчаємо надію".

Видання багатотомника "Реабілітовані історією" - державна програма, яка здійснюється згідно з постановами парламенту і Кабміну. На презентацію до холодної зали Інституту історії Академемії наук крім київських фахівців приїхали ентузіасти з усіх областей України. Запрошували також представників парламенту, Кабміну та Секретаріату Президента. Однак ті на презентацію не з'явилися.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.