Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Нафтогаз” погасить борги перед “Газпромом” за рахунок кредиту МВФ

Газоват 5988 переглядів

Опубліковано - 5.05.2014 13:40 | Всі новини | Версія для друку

“Нафтогаз” погасить борги перед “Газпромом” за рахунок кредиту МВФ
“Нафтогаз” погасить борги перед “Газпромом” за рахунок кредиту МВФ
НАК “Нафтогаз України” придбає у Національного банку України (НБУ) $2,16 млрд і до кінця травня погасить прострочений борг за поставки природного газу, накопичений перед російським ВАТ “Газпром” станом на кінець березня поточного року.

Це передбачено кредитною програмою stand by Україна та Міжнародного валютного фонду.

Згідно з матеріалами програми, передбачається також, що НБУ продасть Нафтогазу ще $1,67 млрд, щоб газовий монополіст погасив у вересні цього року свої єврооблігації, випущені під урядові гарантії.

Крім того в жовтні-грудні допускається продаж ще Нацбанком $1 млрд Нафтогазу для погашення боргу Газпрому.

Для цих цілей програма дозволяє уряду випустити облігації для капіталізації Нафтогазу, а НБУ - придбати їх на суму (кумулятивно) 23,662 млрд грн. до кінця травня, 41,956 млрд грн. - до кінця вересня і 52,911 млрд грн. - до кінця грудня з урахуванням закладеного на цей рік обмінного курсу 10,9546 грн/$1.

У документі уточнюється, що в першому кварталі уряд капіталізувало за світло держоблігацій українського газового монополіста на 11.1 млрд грн, а НБУ продав йому напряму $813 млн.

Програма передбачає, що після погашення боргу в $2,16 млрд до кінця поточного року Нафтогаз вже не буде накопичувати борги перед Газпромом.

Такі прогнози побудовані на припущеннях, що продовжить діяти знижка в $100 за 1000 куб. м, передбачена "харківськими угодами" 2010 року в обмін на продовження терміну оренди бази Чорноморського флоту в Криму, від яких Росія відмовилася. МВФ вказує, що Україна вже заявила про намір подати до арбітражу, відмовляючись платити названу Росією ціну в $485 за 1000 куб. м.

У розрахунках до програми закладено зниження ціни імпортного газу для України, в тому числі за рахунок реверсних його поставок з Європи, в поточному році до $357 за 1000 куб. м з $371 в минулому і $427 за 1000 куб. м позаторік. Планована ціна газу в 2015-19 роках, згідно з документом, складає відповідно $385, $366, $354, $347, $341 за 1000 куб м.

Як повідомлялося, Нафтогаз у квітні імпортував близько 2,6 млрд кубометрів російського газу. Газпром, виходячи з ціни в $485 за 1000 куб. м, оцінює його в $1,2 млрд. Існуючі контракти припускають оплату до 7 травня, проте Росія заявила, що у разі накопичення заборгованості перейде на постачання газу за передоплатою.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Скільки рабів, стільки ворогів”
Сенека

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.