Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Це не снилося навіть Азарову: практично всіх українців, що мають житло, змусять платити податок - 24 гривні за кожний квадратний метр

Економіка 6659 переглядів

Опубліковано - 20.09.2014 03:11 | Всі новини | Версія для друку

Українців хочуть змусити платити 24 гривні податку за квадратний метр житла
Українців хочуть змусити платити 24 гривні податку за квадратний метр житла
Запропонована Кабміном податкова реформа передбачає скасування пільг для податку на нерухомість і розширення фіскальної бази за рахунок комерційних об’єктів.

Як зазначає УНІАН, уряд пропонує надати право місцевим органам влади встановлювати граничний розмір ставки податку на нерухомість у розмірі не більше 2% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м. Виходячи з розміру "мінімалки" в 1218 грн, максимальна ставка податку буде становити 24,36 грн/кв. м.

Отже, впровадження податку обійдеться власнику квартири площею 70 кв. приблизно 1,7 тисячі гривень податку на рік, а за будинок в 100 квадратів доведеться заплатити 2,4 тис. грн.

У той же час, в урядовому варіанті податкової реформи передбачається ряд винятків: не буде обкладатися податком державна і комунальна нерухомість, гуртожитки, об’єкти, які розташовані в зонах відчуження або відселення, житлові будівлі, що належать громадянам, які належать до вразливих верств населення (багатодітні та малозабезпечені сім’ї, сім’ї з дітьми-інвалідами або самотні матері і т.д.), будівлі дитячих будинків сімейного типу та гаражі площею до 30 кв. м (за умови, що вони не належать юридичним особам), а також садові або дачні будинки.

Зазначимо, що відповідно до нинішньої редакції Податкового кодексу, об’єктом оподаткування нерухомого майна є квартири і будинки, площа яких перевищує 120 м кв та 250 кв. м, відповідно. Приміщення, які мають меншу площу, є предметом податкової пільги.

Підлягає оподаткуванню сумарна площа квартири і будинки понад 370 кв. м. Ставка податку становить 1% від мінімальної зарплати для загальної площі нерухомості від 370 кв. м до 740 кв. м, 2,7% - понад 740 кв. м.

При цьому на даний момент податок нараховується на кількість метрів, що перевищує становлене законом значення, але об’єктів комерційної нерухомості податок поки не стосується.

Скасування законодавчого регулювання «пільгової» площі житла викликає масу питань у експертів. З одного боку, вони визнають - податок на нерухомість існує практично у всіх європейських країнах, а його розмір найчастіше значно вище, ніж пропонований українським урядом. Причому даний податок - один з числа таких, що найбільш легко і прозоро адмініструються: вся нерухомість, її площа і власники містяться в державному реєстрі.

«До того ж даний податок відображає певну соціальну справедливість. Якщо у людини багато нерухомості, значить, у нього більше грошей, і він може більше заплатити в казну. Якщо мало - то і платити треба менше», - відзначає партнер юридичної фірми «КПД Консалтинг» Владислав Кисіль.

Але з іншого боку - в поточних умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, а також на тлі зростання інфляції і зниження рівня реальних доходів населення передбачувані зміни можуть стати непідйомним тягарем для українців.

Нагадаємо, відповідний законопроект Кабмін "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)" №5079, був зареєстрований в парламенті 15 вересня. Крім податкових нововведень в сфері нерухомості пропонує продовжити дію військового збору і збільшити ставку збору з операцій купівлі валюти.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.