Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Російський підводний човен біля Швеції мав атакувати литовське судно-сховище газу?

Надзвичайна подія 8082 перегляди

Опубліковано - 21.10.2014 10:26 | Всі новини | Версія для друку

Один з човнів пошукової команди в районі невеликого острова в архіпелазі Стокгольма, Швеція, 20 жовтня 2014 року
Один з човнів пошукової команди в районі невеликого острова в архіпелазі Стокгольма, Швеція, 20 жовтня 2014 року
У країнах Балтії стурбовані інформацією про можливість перебування у водах Стокгольмського архіпелагу пошкодженого іноземного військового підводного човна.

За повідомленням шведських ЗМІ, він може належати Росії. Естонські та латвійські прикордонники посилили охорону своїх кордонів. А литовці занепокоєні безпекою танкера із зрідженим газом, що прямує морським шляхом до Клайпеди. На думку експертів, цей інцидент є чітким сигналом для Балтійських держав про можливість агресії з боку Росії. Тим часом у Москві категорично спростовують всі закиди щодо наявності агресивних намірів та перебування у водах Швеції російської субмарини.

«Існує висока ймовірність того, що в Стокгольмському архіпелагу є іноземна підводна активність», – зазначив під час прес-конференції у Стокгольмі контр-адмірал Швеції Андерс Гренстад.

Шведські військові судна оточили бухту між островом Наттаро і портовим містом Нюнесхамн, де тривають пошуки підводного човна, при цьому задіяна авіація. Речник Міністерства закордонних справ Латвії Карліс Ейхенбаумс зазначив, що ця країна уважно стежить за подіями в Стокгольмському архіпелазі. За його словами, відповідні латвійські сили перебувають у посиленій готовності, оскільки цей інцидент, що відбувається близько кордонів Латвії, спонукає бути уважнішими.

Директор департаменту громадських відносин Міністерства оборони Латвії Каспарс Галкінс повідомив, що військово-патрульні судна перебувають у посиленій бойовій готовності з липня цього року, бо останнім часом значно зросла активність російських військово-морських сил біля кордонів. З приводу пошуку російського підводного човна у шведських водах він зауважив, що, незважаючи на озвучені публічно думки, необхідно дочекатися офіційного підтвердження з боку влади Швеції. За даними Міністерства оборони Швеції, шведська сторона зараз не може «ані підтвердити, ані заперечити» повідомлення преси про зникнення іноземної субмарини.

21 жовтня відбудеться візит до Латвії прем’єр-міністра Швеції Стефана Левена, у перебігу якого, можливо, й будуть з’ясовані нові деталі інциденту. Департамент поліції й прикордонної охорони Естонії провів переговори зі своїми колегами з Швеції, Фінляндії та Латвії. Посилено контролюють естонські острови Сааремаа і Хийумаа.

«Дивний збіг обставин»

Міністр закордонних справ Литви Лінс Лінкевичс вказує на дивний «збіг»: можливість зникнення російського підводного човна і те, що незабаром до Клайпедського порту має зайти судно-сховище «СПГ Independence» зі зрідженим газом.

За словами міністра енергетики Литви Рокаса Масюліса, інцидент у шведських водах Балтійського моря не повинен заважати проекту постачання зрідженого газу до Литви. Ця держава відмовляється від російського блакитного палива і вже на початку грудня цього року термінал зрідженого газу, який поставлятимуть із Катару на танкерах, працюватиме у Клайпеді.

Повернення до часів «холодної війни»?

Якщо в ході пошукової операції поблизу Стокгольма виявлять щось серйозне, це означатиме абсолютно новий стан у Балтійському морі, вважає експерт Вищої військової школи Швеції Стефан Ринг. Литовський експерт з оборони Олександр Матоніс зазначив, що здійснюваний військово-морськими силами Швеції пошук, як стверджується, пошкодженого російського підводного човна у шведських територіальних водах нагадує інциденти часів «холодної війни», зокрема події 1981 року, коли у фіорді Карлскруні на мілину сів радянський підводний човен.

«Наразі – не 80-і роки минулого століття, але якщо інформація, яку поширюють шведські ЗМІ, підтвердиться, можливе використання зброї», – вважає латвійський політичний оглядач Юріс Кажа, який довгий час прожив у Швеції.

Швеція почала пошуки у своїх водах підводного човна, який, імовірно, належить Росії, після того, як служба перехоплення шведських ВМС перехопила радіосигнал, канал якого використовується російськими військовими в екстрених ситуаціях. Міністерство оборони Нідерландів спростувало припущення міністерства оборони Росії, що підводний човен, який розшукують в територіальних водах Швеції, може належати Голландії.

Тим часом, російське оборонне відомство заперечує будь-які проблеми з надводними чи підводними кораблями Росії.

«Жодних позаштатних і тим більше аварійних ситуацій з російськими військовими кораблями не було і немає», – наголосив офіційний представник російського Міністерства оборони. За його словами, субмарини ВМФ Росії виконують завдання в акваторіях Світового океану відповідно до плану, не порушуючи жодних міжнародних норм.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Надзвичайна подія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили один одного!”
Біблія

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.