Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Членство в НАТО: вирішуватимуть українці, а не Путін

Політика 5131 перегляд

Опубліковано - 24.11.2014 22:47 | Всі новини | Версія для друку

Членство в НАТО: вирішуватимуть українці, а не Путін
Членство в НАТО: вирішуватимуть українці, а не Путін
Відповідати критеріям та мати бажання вступити до НАТО – ось такі дві умови називає голова Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ для того, щоб українці стали частиною цього безпекового простору.

Тим часом, Президент Петро Порошенко нині анонсував проведення загальнонаціонального референдуму щодо членства в НАТО, водночас, нагадуючи представникам цього блоку, що Україна рішуче відновлює політичний курс інтеграції до євроатлантичного безпекового простору – курсу, що відображає бажання українців.

З того часу, як Україна стала епіцентром агресивної геополітичної стратегії Росії, українці відчули, наскільки держава вразлива і наскільки надійний захист від іноземних військових посягань їй могла б гарантувати організація НАТО. Але мати повну, а не лише політичну чи експертну підтримку альянсу можуть тільки ті країни, які є його членами. Тому питання відмови від позаблоковості України постає дедалі гостріше. Так само гостро на можливість вступу України до НАТО реагують у Кремлі. Влада Путіна вимагає гарантій нерозширення Північноатлантичного союзу на українську територію.

Голова НАТО Єнс Столтенберґ, виступаючи у понеділок на сесії Парламентської асамблеї НАТО у Гаазі, заявив, що країни мають суверенне право самі це вирішувати, а політику «відкритих дверей НАТО» ніхто не скасовував. Тож, якщо та чи інша держава бажає приєднатися до блоку й відповідає необхідним для цього умовам, то це може стати реальністю.

«Питання українського членства в НАТО не було на порядку денному останніми роками, тому що так вирішила Україна. Я поважаю це рішення, бо кожна суверенна нація вирішує для себе, яку обрати безпекову політику. Але наші двері відкриті для країн, які виконали критерії для членства, і це дійсно й для України», – заявив Столтенберґ.

Народ вирішить – Президент Порошенко

Водночас, український Президент Петро Порошенко щодо вступу до НАТО зазначив у понеділок, що «рішення про вступ або невступ до НАТО – це виняткова компетенція українського народу». Він додав, що коли Україна відповідатиме вимогам НАТО, український народ на референдумі сам зможе вирішити, вступати або не вступати до цього союзу.

Голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва, виступаючи в понеділок у Гаазі на засіданні Парламентської асамблеї НАТО, нагадав Україні її право, як учасниці ОБСЄ.

«Гельсінський заключний акт, що є основою ОБСЄ, гласить: країни-учасниці мають право належати чи не належати до міжнародних організацій, бути чи не бути учасницями двосторонніх або багатосторонніх угод, включаючи право бути чи не бути учасницями договорів чи альянсів. Ось як це просто. Тобто, Україні самій вирішувати і нікому іншому», – процитував він..

Зі свого боку, представник української делегації при Парламентській асамблеї НАТО та радник голови держави Ростислав Павленко передав членам асамблеї послання президента Петра Порошенка, де поміж іншим зазначається: «наша держава рішуче відновлює політичний курс інтеграції до євроатлантичного безпекового простору і цей курс відображає бажання громадян України».

Спершу треба реформувати оборону – посол Долгов

Голова представництва України при НАТО Ігор Долгов, тим часом, вважає, що без реформування оборонного сектору говорити про приєднання до НАТО – справа складна.

Україна має прагнути до того, щоб реформувати Збройні сили України і провести докорінну реформу сектору безпеки, каже посол. За його словами, це неодмінні умови для майбутнього вступу у НАТО.

«Без цього говорити про будь-які плани щодо членства в НАТО дуже складно. Тому ми маємо багато що зробити самі, перш ніж усвідомити, що – так, ми готові, так, НАТО готове, так, прийшов час. Перед цим, безумовно, змінити законодавство України, треба спитати народ України, яким він бачить майбутню безпеку держави», – відзначив Долгов у розмові з Радіо Свобода.

За словами Долгова, НАТО допомагатиме Україні провести реформування сектору безпеки й оборони, враховуючи, що Росія анексувала Крим і здійснила військову агресію на схід країни.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.