Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Коли варто очікувати зниження цін?

Економіка 6270 переглядів

Опубліковано - 12.03.2015 13:36 | Всі новини | Версія для друку

Коли варто очікувати зниження цін?
Коли варто очікувати зниження цін?
Очікувати подешевшання товарів і послуг услід за зниженням курсу долара варто лише в тому випадку, якщо гривня закріпиться хоча б на нинішньому рівні, кажуть в Асоціації власників малого і середнього бізнесу.

Експерти-економісти, у свою чергу, пояснюють: нинішнє зміцнення гривні – радше штучне, про зміни на краще можна буде говорити у разі реальної стабілізації національної валюти. В уряді кажуть, що це стане можливим після отримання кредиту МВФ.

За два тижні, з кінця лютого, долар офіційно подешевшав із 30 гривень до 21,5. Але більшість торговців цінники на менші не змінили. Голова Асоціації власників малого і середнього бізнесу Руслан Соболь пояснює: багато постачальників закупили ті товари, що зараз у продажі, ще за високим курсом, і доки їх не реалізують, навряд чи знижуватимуть ціни.

«Й автозапчастини, і продукти харчування, які імпортують, їхня ціна поки формується, виходячи з курсу 32-36 гривень за долар, – зазначив він у коментарі Радіо Свобода. – Ще тиждень-два ціни протримаються, а потім, звісно, вони знижуватимуться». Але зниження цін, додає голова асоціації, можливе за умови, що курс гривні до долара триматиметься щонайменше на тому рівні, що є зараз.

Нинішнє зміцнення гривні – радше штучне – експерт

Для цього, однак, потрібна реальна стабілізація фінансового ринку. Експерт Центру Разумкова Василь Юрчишин каже: останнє подешевшання долара – радше штучне, а тому – нестійке. Він нагадує про низку обмежувальних заходів, запроваджених Нацбанком на валютному ринку з кінця лютого.

Василь Юрчишин вважає, що зниження цін якщо і відбудеться, то торкнеться лише деяких товарів і не буде системним.

«Якщо подивитися на всі базові товари – на те саме зерно, яке продається на біржах, то сьогодні ціна цього зерна принаймні втричі вища, ніж була на початку сезону врожаю, наприкінці літа-на початку осені. А це означає, що вже базові чинники, базові показники для високих цін уже закладені», – зазначає економіст.

Відкладений попит на валюту – загроза стабільному курсу

Голова асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів» Леонід Косянчук розповідає: за останній тиждень бензин на автозаправках подешевшав на 3 гривні, хоч обмеження, запроваджені Нацбанком на валютному ринку, неабияк ускладнили роботу імпортерів нафтопродуктів – навіть за умови, що для них, як для постачальників «життєво необхідних товарів», ці обмеження менші, ніж для решти.

Великі надії в імпортерів наразі на кредит МВФ. Але й у разі швидкого виділення коштів побоювання щодо стабільності курсу у майбутньому лишаються, каже Леонід Косянчук.

«Якщо МВФ ухвалить правильне рішення, а з завтрашнього дня у нормальному режимі почне працювати міжбанківська біржа, то, можливо, десь із понеділка піде валюта, – прогнозує голова асоціації. – Проте за цей період із 23 лютого накопичувався так званий «відкладений попит» на валюту. Цей «відкладений попит» може призвести до того, що за тиждень ми знову повернемося до якихось захмарних значень долара».

Очікується, що перший транш нової кредитної програми МВФ Україна витратить на зміцнення держрезервів, виплати по інших кредитах та на підтримку з бюджету реформаторських ініціатив уряду.За словами премʼєра Арсенія Яценюка, це посприяє зокрема й стабілізації валютного ринку.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.