Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Подальший наступ на Україну невигідний для Путіна

Світ навколо нас 5039 переглядів

Опубліковано - 26.05.2015 18:35 | Всі новини | Версія для друку

Подальший наступ на Україну невигідний для Путіна
Подальший наступ на Україну невигідний для Путіна
Доки Захід напружується, намагаючись передбачити подальші кроки Москви в Україні, президент Росії Владімір Путін вважає, що знає, як вчинять західні лідери, якщо він спробує захопити нові території і сполучити Росію з Кримом.

Однак, існують економічні і політичні ризики від таких дій, через які сучасна Росія може повторити долю СРСР.

Про це сьогодні на сторінках Newsweek пишуть дослідник з Королівського коледжу Лондона і колишній посол ЄС у Вірменії і Грузії Деніс Корбой, колишній посол США в Грузії і Казахстані Вільям Кортні і експерт з Wilson Center і колишній американський дипломат Кеннет Яровіц.

Вони зауважують, що подальший наступ Росії проти України може бути цілком логічним, але не вигідним з багатьох причин. Командуючий НАТО генерал Філіп Брідлав попереджає, що Росія перегрупувала і передислокувала свої війська ближче до кордону України. І це, можливо, підготовка до повномасштабного вторгнення. Але якщо це станеться, Кремль більше не зможе заперечувати, що російські солдати воюють і гинуть в Донбасі.

Експерти нагадують, що доказів причетності Росії до війни в Україні і так вистачає. Українські солдати затримали двох російських військових, а звіт Бориса Нємцова чітко описує, які частини, де і коли перетинали український кордон і брали участь в боях. Також Кремлю варто чекати, що у відповідь на військову атаку Захід посилить економічні санкції. Але російська влада переконана, що передачі озброєння Україні не буде, враховуючи супротив проти цього кроку ЄС. У будь-якому разі, Кремль, напевно, вважає, що Росія встигне захопити значні українські території, перш ніж Вашингтон і Брюссель наважаться допомогти Києву зброєю. А окуповані території стануть "здобиччю" на довго.

З іншого боку, нові санкції ще болючіше вдарять по російській економіці, яка минулого року і так постраждала від обвалу цін на нафту і втрати доступу до міжнародних кредитних ринків. Кремль намагається проводити політику імпортозаміщення. Але корупція заважає малому і середньому бізнесу в Росії розвиватися.

Зрештою, утримування окупованих територій України коштуватиме надто дорого для Москви і призведе до фінансового краху.

Також, на думку експертів, існують сумніви, що військовий наступ посилить прихильність росіян до Кремля і допоможе Путіну і його оточенню утриматися при владі на довше. Окупація Криму підвищила рейтинг президента. Але стає очевидним політичний розкол в Москві, який дедалі більше поглиблюється. Путіну тяжко мирити спецслужби РФ і його ставленика в Чечні. Також він здобув прихильність росіян на початку 2000-х років, коли ціни на нафту були високими. За рахунок нафтових доларів він зміг підвищити рівень життя в країні. Але нині ці показники впали, а ризик початку робітничих страйків зростає. І подальша війна від цього не врятує.

Також Росія не здобуте повагу на міжнародній арені, про яку вона мріє. Агресія проти України і провокації в Балтії змусили НАТО не відійти подалі від кордонів РФ, а навпаки розмістити більше сил поруч з російською територією.

Ізоляція від Заходу і його капіталів, низькі ціни на енергоносії підривають позицію Росії у відносинах з Китаєм. Комерційні зв’язки з Пекіном посилюються, але Москва все одно відіграє роль молодшого партнера.

Також існує сумнів, що російській армії вдасться довго утримувати території України, якщо вони і зможуть їх захопити. Боротися з сильним українським опором буде тяжко. Експерти нагадують розповідь колишнього радянського дипломата і екс-президента Грузії Едуарда Шеварнадзе про те, як група людей в Політбюро СРСР вирішила вторгнутися в Афганістан в 1979 році. Радянська армія зазнала значних втрат у тій війні і, зазнавши поразки, наприкінці 80-х років залишила близькосхідну країну. А через два роки після цього радянська імперія розпалася. Порівнювати російське вторгнення в Україну і радянське в Афганістан навряд чи можна, враховуючи масштаб і кількість загиблих російських солдатів. Але, як і 36 років тому, купка політиків у Кремлі вирішили розв’язати війну, не зважаючи на думку суспільства. Експерти радять цим політикам пам’ятати про досвід їхніх радянський попередників у Афганістані.

Видання Der Spiegel вчора писало, що Росія не піде в наступ проти України і хоче вийти з війни. Голова МЗС Росії Сєргєй Лавров заявляв, що самопроголошені "ДНР" і "ЛНР" повинні лишитися в складі України. Також російський дипломат говорив про повагу до Порошенка, з яким Москва може вести справи.

Однак президент України Петро Порошенко не вірить Путіну і готується до відбиття наступу. Порошенко зазначив, що в інтересах України завершити війну, але виконувати Мінські угоди "не збираються ні Росія, ні підтримувані нею терористи".

У свою чергу Генеральний серктер НАТО Єнс Столтенберг застерігав на початку місяця, що бойовики і Росія готові до наступу в Донбасі найближчим часом
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.