Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Корупційний скандал. США звинувачують “два покоління” чиновників ФІФА

Світ навколо нас 5291 перегляд

Опубліковано - 27.05.2015 21:30 | Всі новини | Версія для друку

Генеральний прокурор США Лоретта Лінч налаштована долати корупцію у світовому футболі
Генеральний прокурор США Лоретта Лінч налаштована долати корупцію у світовому футболі
Низку високих чиновників Міжнародної федерації футболу (ФІФА) підозрюють у хабарах і відмиванні мільйонів доларів.

Про це заявили представники правоохоронних органів США на прес-конференції в середу - після того, як на світанку в Цюриху були заарештовані семеро чільних представників ФІФА.

"Звинувачення містить 47 пунктів, включаючи рекет, шахрайство і відмивання грошей, і стосується двох поколінь чиновників ФІФА", - заявила генпрокурор США Лоретта Лінч.

Загалом США висунули звинувачення у цій справі 14 особам, повідомило раніше американське міністерство юстиції.

Тим часом влада Швейцарії порушила власну кримінальну справу щодо рішення ФІФА надати права на проведення Чемпіонату світу з футболу в 2018 і 2022 році Росії і Катару.

Федерація у своїй заяві повідомила, що цей інцидент не позначиться на її планах обрати цієї п’ятниці наступного президента.

Нинішній очільник ФІФА Зепп Блаттер, який домагається переобрання на п’ятий термін поспіль, не є у числі звинувачених.

ФІФА також заявила, що не переглядатиме рішення про місця проведення ЧС у 2018 і 2022 роках.

Звинувачення США

Генеральний прокурор США Лоретта Лінч, директор ФБР Джеймс Комі та інші американські урядовці на спеціальній прес-конференції оприлюднили подробиці звинувачень у корупції на адресу затриманих чиновників ФІФА.

За словами пані Лінч, корупційні дії у світовому футболі, до яких, як підозрюють, були причетні заарештовані, тривали щонайменше 20 років і поширилися на всі аспекти футболу - організацію матчів, продаж прав на їхню трансляцію і відносини з корпоративними партнерами.

"Багато осіб і організацій, про які ми вам розповімо, відповідали за те, щоби футбол був відкритим і доступним для всіх... Вони мали дотримуватися правил, які роблять футбол чесним, і захищати репутацію цього виду спорту. Натомість вони скорумпували біснес всесвітнього футболу для обслуговування власних інтересів і самозбагачення", - сказала генеральний прокурор США.

За словами американської влади, корупція була поширена серед футбольних чиновників, які організовували Кубок Америки 2016 року, Чемпіонат світу 2010 року в ПАР і проводили вибори президента ФІФА у 2011 році.

На запитання кореспондента ВВС, чи американське правосуддя має докази причетності до корупційних дій президента ФІФА Зепа Блаттера, Лоретта Лінч сказала, що може коментувати лише звинувачення, висунуті затриманим сьогодні. Пан Блаттер серед них не фігурує.

Директор ФБР Джеймс Комі заявив, що висунення звинувачень 14 особам є лише початком боротьби американської влади з корупцією у футболі.

Швейцарська влада повідомила, що шестеро із сімох заарештованих сьогодні осіб уже заявили, що будуть боротися проти екстрадиції до США у суді.

Пастка в Цюриху

Правоохоронці провели також обшуки в штаб-квартирі ФІФА, конфіскувавши там документи і електронні диски. Паралельно американська влада провела обшуки в штаб-квартирі КОНКАКАФ - Конфедерації футболу країн Північної і Центральної Америки і Карибського басейну.

Американське правосуддя звинувачує 14 осіб, щодо яких ведеться кримінальне слідство, в тому, що вони за минулі 24 роки отримали хабарів і незаконних платежів на суму понад 150 млн доларів.

Семеро заарештованих у п’ятизірковому готелі в Цюриху, де ціна номера становить 4000 доларів за ніч:

Джефрі Вебб - голова КОНКАКАФ і віце-президент ФІФА.
Голова футбольної асоціації Коста-Рики Едуардо Лі, який у п’ятницю мав увійти до виконкому ФІФА.

Уругваєць Еухеніо Фігередо, президент керівного органу Південноамериканського футболу.

Президент федерації футболу Венесуели Рафаель Есківель.

Жозе-Марія Марін з Бразилії, член комітету клубів ФІФА.
Хуліо Роча з Нікарагуа.

Костас Таккас, британець, аташе президента КОНКАКАФ.

Серед тих, кому в США висунуто звинувачення, також колишній віце-президент ФІФА Джек Ворнер, Нікола Леос, Аарон Девідсон, Алехандро Бурсако, Хосе Маргуліч і Уго та Мар’яно Хінкіс.

"Наші звинувачення стосуються корупції, яка поширена, систематична і глибоко вкорінена як за кордоном, так і на території США", - сказала Лоретта Лінч.

Кілька футбольних функціонерів уже визнали свою провину, каже міністерство юстиції США. У числі тих, хто співпрацює зі слідством, - Чарльд Блейзер, колишній голова КОНКАКАФ.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.