Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Україні дефіцит автономерів після провального тендеру міліції

Скандал 9826 переглядів

Опубліковано - 5.06.2015 14:13 | Всі новини | Версія для друку

В Україні дефіцит автономерів після провального тендеру міліції
В Україні дефіцит автономерів після провального тендеру міліції
Українські автовласники у багатьох областях мають новий головний біль – вони не можуть поставити свій автомобіль на облік в ДАІ і отримати новий номер.

Це результат праці колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, який нещодавно був звільнений через корупційний скандал та зник з країни.

Саме під наглядом та за підписом Чеботаря був проведений тендер на вибір постачальника номерів нового зразка. Ціна контракту – понад 70 мільйонів державних гривень. Їх має отримати маловідома одеська фірма «Лемодо», яка потужностей для виробництва автономерів не має, та яка до цього займалася торгівлею зерном. Про це йдеться у сюжеті програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та Першого національного).

Якщо у вас виникла потреба поставити своє авто на облік у ДАІ, на вас може чекати одна прикрість. Практично у всіх регіонах, за винятком Києва, нових автономерів не отримаєте.

Майже три місяці тому в Україні мали з’явитися нові автомобільні номери з символікою Євросоюзу. Ще в січні таку новину помпезно оголошував сам Чеботар, який тоді був заступником міністра внутрішніх справ. Це той самий заступник, який минулого місяця втрапив у корупційний скандал і виїхав до Австрії за кілька днів до допиту в генпрокуратурі.

Сам Чеботар був головою комітету з конкурсних торгів МВС та відповідав за організацію державного тендера, щоб вибрати постачальника нових автономерів для всієї України. Ціна контракту – понад 70 мільйонів державних гривень.

Обирали серед чотирьох компаній: харківського виробника номерних знаків – ТОВ «Світлофор», який постачав свою продукцію МВС раніше; а також фірми ТОВ «Корал-Технологія», ТОВ «Біал» і ТОВ «Лемодо». Останні три ніколи не займалися таким видом діяльності і не мають потужностей, щоб виробляти номерні знаки. Більш того, як мінімум дві з цих трьох компаній можуть бути пов’язані між собою. Наприклад, власником фірми «Біал» є Ілля Батушан, який раніше був директором фірми «Лемодо».

Проте в МВС жодних з цих недоліків не помітили, або закрили на них очі. При цьому, самі умови тендеру були прописані так, що переможцем могла стати будь-яка компанія, яка запропонує найменшу ціну, а де і хто буде виробляти металічні знаки за контрактом – МВС не цікавило. Так переможцем була визнана одеська фірма «Лемодо». «Найбільш економічно вигідна, найнижча ціна була запропонована ТОВ «Лемодо». Ціна за один комплект неномерного знаку базового типу запропонована цим товариством в розмірі 124 гривні», – заявив секретар тендерного комітету МВС Іван Рева.

Втім, у харківському «Світлофорі» вважають, що тендер мав усі прояви антиконкурентних дій, які мали на меті спотворення результатів торгів. Тобто, простіше кажучи, справедливого конкурсу не було зовсім, а переможець заздалегідь міг бути відомий. «Тендер носив усі прояви узгоджених дій між деякими учасниками тендеру, про що ми заявили в Антимонопольний комітет, і є причиною судового позову», – розповів керівник ТОВ «Світлофор» Олег Палєєв.

Дефіцит номерів – один із наслідків такого конкурсу та судового процесу, який розпочався одразу потому. Тепер у МВС не знають, коли з’являться номерні знаки. Розпитати про строки у переможця, фірми «Лемодо», також не можливо. Її телефон не відповідав, а під час спроби зняти на відео офіс компанії на Одещині на знімальну групу напав невідомий чоловік.

Цей напад, який завершився пошкодженням камери знімальної групи, міліція кваліфікувала як перешкоджання журналістській діяльності. Нападник був агресивно налаштований проти зйомок приміщення, де зареєстрований володар державного контракту на 70 мільйонів – це одна скромна кімнатка у селищі Комінтернівське під Одесою.

Схоже, що переможець не зможе виконати цей контракт. До своєї заявки на конкурс «Лемодо» доклала зразок номерів, які виготовляються на заводі у Дніпропетровську. Але на цьому заводі кажуть, що чують про існування фірми «Лемодо» вперше.

«Зразки, надані трьома фірмами, були виробництва «Динамо-Силейр» – Дніпропетровської фірми, яка апріорі не може бути постачальником, якщо малось на увазі на умовах субпідряду використовувати цю фірму, бо по ній порушена процедура банкрутства», – говорить Палєєв зі «Світлофору».

Тобто немає жодних слідів ані номерів по 124 гривні, ані фірми, яка має їх постачати, ані виробника, продукцію якого демонстрували на тендері. Що ж сталося з 70-мільйонним контрактом та новими єврономерами? Навіть в МВС відповіді на це питання не мають. «Чи були поставлені, чи не були поставлені, я повідомити не можу», – каже Рева з тендерного комітету.

Через оскарження в Антимонопольному комітеті результатів тендеру реальним виробником – компанією «Світлофор» – контракт з «Лемодо» був підписаний тільки на початку травня. Але навіть якщо він буде виконаний, то навряд чи за тією ціною, яку заявив переможець. Бо за такою ціною номерні знаки не може штампувати навіть прямий виробник, не кажучи все про посередників.

«На час підготовки до тендеру собівартість виробництва комплекту номерних знаків з урахуванням ПДВ складала 133,5 гривни. Це з урахуванням постачання при мінімальній закупівельній вартості від постачальника комплектуючих», – розповів Палєєв.

Що ж це означає? Ціна «Лемодо» на тендері – 124 гривні за базовий комплект номерних знаків типу «1-1», або 70,76 мільйонів гривень за весь контракт. Але відповідно до пункту 2 частини п’ятої статті 40 закону «Про здійснення державних закупівель», ціна за одиницю товару може бути збільшена до 10%. Тобто, ціна контракту «Лемодо» для держави може вирости майже на 8 мільйонів. Це оптимістичний сценарій.

«Чи може бути збільшення суми тендеру на 10% – може. Але така корупційна схема не можлива без згоди замовника, в даному випадку, – МВС», – каже голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Така схема є типовою для заздалегідь підтасованих контрактів. Учасник, який має домовленість з конкурсною комісією, заявляє найменшу ціну – і виграє. Потім ціна може змінитися в кілька разів, але вже по факту виконання контракту. Рішення просте: підписується додаток до першого договору з новою красивою ціною, і підрядник отримує додаткові гроші. Все, що можна зробити за таких обставин – це притягнути до відповідальності організатора тендеру. Але в нашому випадку навіть цього вже не зробиш.

Наприкінці травня Чеботар отримав повістку на допит до Генпрокуратури, і в той же день покинув країну. Він відлетів до Відня і до прокуратури не з’явився.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Немає більш вірної ознаки поганого устрою міст, ніж велика кількість в них юристів і лікарів ”
Платон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.