Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Донбас: сепаратисти хочуть виборів за своїми правилами

Політика 6728 переглядів

Опубліковано - 25.01.2016 13:50 | Всі новини | Версія для друку

Захарченко в Держдумі РФ зустрічається з Сєргєєм Міроновим
Захарченко в Держдумі РФ зустрічається з Сєргєєм Міроновим
Ватажок сепаратистів угруповання «ДНР» Алєксандр Захарченко заявив про неприйнятність проведення виборів за участі українських партій.

Така позиція є неприйнятною для України, президент якої неодноразово заявляв, що вибори на Донбасі мають відбутися виключно в українському політико-правовому полі. На думку експертів, такі заяви свідчать про бажання Росії зірвати виконання мінських домовленостей та домогтися від України нових поступок. Між тим, військові не виключають можливості загострення конфлікту на Донбасі.

Вибори на окупованій частині Донбасу цього року відбудуться – як це й передбачено мінськими домовленостями – проте українські партії на них не допустять.

«Хоче цього Україна чи ні, але ми виконуємо мінські угоди і згідно з цими домовленостями ми маємо провести вибори. Але ми їх проведемо згідно із законами «республіки». На цих виборах, як би Україна не намагалася, не буде представників всіляких українських партій, які закликали і закликають воювати проти Донбасу», – заявив ватажок сепаратистів Олександр Захарченко на прес-конференції в Донецьку.

Ватажок сепаратистів, вочевидь, жартома зауважив, що єдиний виняток можна зробити для політичної сили, очолюваної Олегом Ляшком.

«Лише, якщо можна, Ляшка впустити – він просто смішний, із ним цікаво», – каже Олександр Захарченко.

Москва прагне торпедувати мінські домовленості – експерт

Між тим, президент України Петро Порошенко неодноразово наголошував на тому, що вибори на окупованій частині Донбасу можливі лише після повного припинення вогню, а також за участі українських партій, українських ЗМІ, Центральної виборчої комісії та міжнародних спостерігачів. І що саме такий сценарій передбачений мінськими домовленостями. Відтак заява лідера донецьких сепаратистів свідчить про намагання зірвати виконання мінських домовленостей та замороження конфлікту на Донбасі.

Експерт-міжнародник Тарас Чорновіл упевнений, що заяву про вибори на окупованій території без участі українських партій ватажок сепаратистів зробив з метою змусити Київ піти на чергові поступки.

«Всі заяви, які ідуть від керівництва цих самозваних «республік», завжди координуються Москвою. Мета цих заяв – торпедувати мінський процес. Доводити неможливість його виконання, максимально його дестабілізувати, пробувати всіх переконати, що «Мінськ-2» себе вичерпав, що треба виходити на якийсь «Мніськ-3» і тому подібне. І не допустити виконання тих норм, які в офіційних мінських домовленостях є», – вважає він.

На думку експерта, заяви ватажків сепаратистів свідчать про затягування конфлікту, однак загалом ситуація розвивається у вигідному для України напрямку.

«Україні зараз, у принципі, немає потреби особливо поспішати – час працює на нас. І хоча Порошенко виступає різко проти замороження конфлікту, як на мене, навіть такий варіант для України в цій ситуації може бути вигідним. Адже Росія після кожної витівки бойовиків дістає нові проблеми», – зазначає Тарас Чорновіл.

Сценарії для Донбасу: від усунення одіозних сепаратистів до активізації бойових дій

Між тим, за офіційно непідтвердженою інформацією, Кремль уже готовий обговорювати заміну ватажків так званих «ДНР» та «ЛНР» на більш компромісні фігури, якщо українська влада піде на поступки щодо виборів на окупованому Донбасі. Про це із посиланням на власні джерела пише тижневик «Дзеркало тижня».

Водночас, військові не виключають також і можливої ескалації збройного конфлікту на Донбасі. За словами речника Головного управління розвідки Міноборони Вадима Скібіцького, «загроза відновлення активних бойових дій існує».

За даними прес-центру АТО, за минулі вихідні 23-24 січня бойовики близько 50 разів порушували режим «повної тиші». Всі порушення були зафіксовані на донецькому напрямку.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.