Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Обама: «Народ України не вийшов на вулиці через якусь закордонну змову...»

Світ навколо нас 4975 переглядів

Опубліковано - 21.09.2016 11:08 | Всі новини | Версія для друку

Обама: «Народ України не вийшов на вулиці через якусь закордонну змову...»
Обама: «Народ України не вийшов на вулиці через якусь закордонну змову...»
У своєму виступі з трибуни ООН президент США Барак Обама значну увагу привернув до агресії Росії проти України.

У Нью-Йорку триває засідання Генеральної Асамблеї ООН. Уранці перед країнами-членами виступив президент США Барак Обама.

У своїй промові Обама багато говорив про глобалізацію та культурну ідентичність, спонукаючи до толерантності. Президент відзначив загрозу альтернативного світобачення, яке постає у формах релігійного фундаменталізму, політики етносу, племені або секти, агресивного націоналізму та накопиченого популізму і набуває все більшого поширення у світі. Обама наголосив, що ці явища не можна пропускати повз увагу, оскільки вони не розпізнають спільного в людях і є потужними.

Обама згідний із фактом, що «глобальна інтеграція призвела до зіткнення культур», але вважає, що її не можливо просто відкинути. Не тільки не можливо, але й не потрібно: «Молодим людям потрібна глобальна освіта для їхнього процвітання». І справа не тільки в освіті: «На сьогодні нація, оточена стінами, тільки б ув’язнила себе саму».

Американський президент також переконаний, що дух свободи та гідності є спільним для всіх народів і націй. «Країни, які досягли успіху, – пояснив Обама, – це ті, в яких народ у свій час відчув, що він має зацікавлення». У цьому контексті президент виділив Україну:

«У Європі прогрес тих країн колишнього Радянського Союзу, які приймають демократію, залишається в очевидному контрасті до тих, які її не приймають. Зрештою, народ України не вийшов на вулиці через якусь змову, нав’язану з-за кордону. Люди вийшли на вулиці тому, що їхнє керівництво було виставлене на продаж, і в них не було вибору. Вони вимагали змін тому, що бачили, як життя покращується для народів Прибалтики і Польщі – суспільств, що були більш демократичними, ліберальними і відкритими, ніж їхнє власне».

Не обминув Обама у своїй промові і Росію, вказавши на агресію Путіна: «У світі, який залишив епоху імперії позаду, ми бачимо спроби Росії відновити втрачену славу силою». Обама нагадав про важливість дотримання міжнародних правил, що «буде на користь усім у довгостроковій перспективі».

Також президент застеріг російську державу від продовження агресії: «Якщо Росія продовжить втручатися в справи своїх сусідів, це може бути популярним у неї вдома, може живити націоналізм протягом певного періоду, але через деякий час це також зменшить її зростання і зробить кордони менш захищеними».

Крім того, Обама порушив тему нерівності, підкресливши: «Світ, у якому 1% людей контролює інші 99%, ніколи не буде стабільним». Він наголошував на важливості спільної роботи заради блага всіх людей, а не тільки тих, хто на верхівці: «Економіка є більш успішною, якщо закрита прірва між багатими та бідними».

Обама відзначив досягнення завдяки співпраці країн та технічному прогресу, зауваживши однак: «Це парадокс, який визначає наш світ сьогодні: чверть століття після закінчення «холодної війни» світ за багатьма мірками є менш насильницьким і процвітає більше, ніж будь-коли раніше, тим не менш наші суспільства сповнені невизначеності, занепокоєння та розбрату. Незважаючи на величезний прогрес, люди втрачають довіру до інституцій, управління стає важчим, і тертя між країнами виходить ближче до поверхні».

Обама закликав країни йти вперед, тільки спершу «відкоригувати курс». Він нагадав, що основою прогресу залишаються класичні принципи відкритого ринку, надійного управління, демократії, прав людини та міжнародного права і відзначив той факт, що за останні 25 років кількість демократичних країн зросла вдвічі.

Зал помітно заворушився після того, як Обама зауважив: «Наші противники, як і деякі наші союзники, вважають, що всі проблеми або спричинені Вашингтоном, або повинні бути вирішені Вашингтоном». Аудиторія вибухнула сміхом, коли президент додав: «І мабуть, занадто багато з тих, хто у Вашингтоні, так само в це вірять». Після паузи він висловив власне бачення ролі США на глобальній арені:

«Але я вірю, що США унікальні тим, що можуть думати поза рамками особистої вигоди. І хоча ми допустили свою частку помилок за ці останні 25 років (я визнав деякі з них), ми намагалися, іноді з великою жертовністю, краще вирівнювати наші дії з нашими ідеями. І як результат, я вірю, що ми були і є силою добра». Обама проілюстрував своє твердження прикладами, серед яких було надання захисту союзникам і вразливим категоріям людей.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.