Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Віктор Ющенко озвучив формулу історичного примирення

Національне питання 9250 переглядів

Опубліковано - 28.04.2007 00:31 | Всі новини | Версія для друку

Віктор Ющенко озвучив формулу історичного примирення
Віктор Ющенко озвучив формулу історичного примирення
Президент України Віктор Ющенко переконаний, що Україна та Польща наближаються до спільної оцінки історичних подій, відомих як операція “Вісла”.

Про це Ющенко заявив сьогодні у Варшаві в інтерв’ю українським журналістам.

Він вважає, що цю сторінку історії слід розглядати виключно в контексті взаємного примирення та прощення.

"Концепція і української, і польської сторони по врегулюванню цієї сторінки нашої пам’яті співпадає, і я щасливий з цього. Вона базується на формулі історичного примирення", - сказав Президент. Він відзначив, що, безумовно, операція "Вісла" залишається одним із найскладніших моментів українсько-польських взаємин і потребує "найделікатнішого" вирішення.

На переконання глави Української держави, вироблення спільної позиції України і Польщі в цьому питанні має відбуватися у двох площинах. Насамперед, йдеться про встановлення об’єктивної історичної картини того періоду.

Ющенко відзначив, що він як громадянин не хотів би бачити під час історичних дискусій спекуляції на цю тему. "Дуже важливо, щоб припинилися дискусії відносно ролі УПА чи Армії крайової в тогочасних подіях", - зазначив він.

Друге завдання, на переконання глава держави, більше стосується не істориків, а громадськості та політиків. Йдеться про вироблення спільних оцінок тих подій, "які давали б можливість залишити в минулому цю велику проблему".

"Якщо ми зробимо ці два кроки, - а ми їх робимо - то залишається останній крок - вийти з уроками. Це те, що має поставити крапку на цих подіях", - переконаний Ющенко.

За словами Президента, своїм сьогоднішнім візитом до Польщі у зв’язку з 60-ми роковинами акції "Вісла" він хоче виявити глибоку шану жертвам операції з обох сторін.

"Тому я був задоволений сьогодні тим, що ми маємо дуже близьку політичну позицію з польською стороною по цій частині нашої історії. Мені приємно відзначити, що ми перебуваємо у взаємному порозумінні як на рівні Президентів, так і на рівні громад", - сказав Ющенко.

За словами Президента, він має намір звернутися з подібним закликом до співгромадян під час робочої поїздки до Львівської області. "Переконаний, цей діалог ми проведемо. Він буде правильний і результативний", - сказав глава держави.

Як повідомляв сайт NEWSru.ua, понад 150 тисяч депортованих з Польщі українців вимагають компенсації від польської влади напередодні 60-річних роковин операції "Вісла".
Україна та Польща шанують своє спільне минуле та дбають про майбутнє – Віктор Ющенко

На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко сьогодні у Варшаві після завершення зустрічі з Президентом Республіки Польща Лєхом Качинським.

Глави держав підписали Спільну заяву з приводу 60-х роковин акції «Вісла» та Дорожню карту українсько-польського співробітництва на 2007 -2008 роки.

Спільну заяву Президентами України та Польщі підписано з метою подальшого розвитку двостороннього співробітництва та у дусі стратегічного партнерства в рамках продовження процесу примирення між українським та польським народами.

На жаль, зазначив В. Ющенко, у минулому наших країн залишилися такі сумні події як операція «Вісла». Сьогоднішній візит Глави Української держави до Польщі з нагоди роковин цієї трагічної акції підтверджує, що він та його польський колега «глибоко поділяють формулу історичного порозуміння, примирення», яка є надзвичайно важливою для українського і польського народів.

Президент подякував польській стороні, Л. Качинському, громадянам Республіки за можливість сьогодні віддати шану сумним подіям сорокових років.

Президент України водночас підкреслив, що Україна та Польща сьогодні є «стратегічними політичними партнерами». «Ми дивимося не тільки в минуле, шануємо його і з кожним днем формулюємо все більше спільних оцінок, але ми дбаємо й про наше стратегічне майбутнє», – наголосив Віктор Ющенко.

Говорячи про підписану сьогодні Дорожню карту, Глава Української держави відзначив, що у ній на найвищому рівні передбачені заходи, які мають реалізувати українська та польська сторони на рівні Президентів, Урядів, бізнесу в торговельній, гуманітарній сферах, ділових відносинах. Окремий розділ цього документу присвячений спільній організації заходів, пов’язаних із проведенням в Україні та Польщі фіналу Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році.

У свою чергу, Президент Польщі Л. Качинський відзначив, що Україна та Польща своєю співпрацею «дають приклад співробітництва двох дружніх європейських держав». «І це навіть в умовах, коли одна країна є членом Європейського Союзу, а інша – ні. Але я хотів підкреслити, що ми робимо все для того, щоб і Україна якомога швидше стала членом ЄС», – наголосив Лєх Качинський.

Президент Польщі додав, що підписаний план дій українсько-польського співробітництва спрямований на поглиблення співпраці між двома країнами і, зокрема, стосується низки енергетичних питань та проведення енергетичного саміту у Кракові 11-12 травня цього року.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.