Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Заворушення в Естонії. Усе через демонтаж радянських пам’яток

Світ навколо нас 7030 переглядів

Опубліковано - 28.04.2007 00:33 | Всі новини | Версія для друку

Російськомовний мародер під час вуличних заворушень
Російськомовний мародер під час вуличних заворушень
Цілу ніч у Таллінні - бійки та заворушення. Уперше в історії Естонія зіткнулася з безладом такого масштабу. Принаймні одна людина загинула, ще шість десятків - дістали поранень, 12 серед них - поліціянти. Усе - через намір естонської влади демонтувати пам’ятник радянським воякам та перенести братську могилу під ним.

Ще ввечері люд біля парку почав бешкетувати - після того, як пам’ятника та весь сквер накрили величезним шатром. Поліціянти до останнього намагалися тримати оборону, з натовпу жбурляли в них каміння. Чимало каменюк поцілили й будівлю Міністерства юстиції, тепер її фасад потребує чималого ремонту.

Розганяти демонстрантів довелося сльозогінним газом та світлошумовими гранатами.

Данину історії довелося віддати й місцевим крамницям. Запальна молодь била шибки та тягла з магазинів пиво й цигарки. Про ідейну мету нічного походу, проте, не забували.

За вандалізм затримали три сотні мітинґувальників. Серед них не лише талліннці - наспіла підмога із головно російськомовних міст - Кохтла-Ярве й Нарви, що за 150 кілометрів від столиці.

Талліннська влада планує розкопати братську могилу та перепоховати солдатів.

Мадис Мікко, речник Міністерства оборони Естонії:
“Естонія ніколи не заявляла, що воєнний пам’ятник у Тинісмягі зруйнують. Ми просто хочемо, щоби ті, кого поховали тут із пропагандистською метою, нарешті спочили на звичайному кладовищі.”

Наразі роботи зупинили - через безладдя. Бронзового солдата на ранок - таки демонтували. Наслідки бурхливої ночі - потрощені шибки у ста будівлях, здебільшого магазинах та поліційних відділках. Нагальний наказ мерії: до другого травня столичні крамниці не продаватимуть алкогольних напоїв. Реакція Москви не забарилася.

Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії:
“Мы возмущены кощунственным демонтажем и теми мерами, которыми разгоняли возмущенных демонстрантов, всеми силами пытавшихся защитить святыню.”

Перший віце-прем’єр Росії Сергій Іванов закликав росіян бойкотувати естонські товари та не відпочивати в Естонії. Державна Дума Росії пішла ще далі.

Сергій Міронов, спікер Ради Федерації Росії:
“Предлагаю Президенту разорвать дипотношения с Эстонией. Потому что хватит издеваться над мертвыми.”

Такі заяви естонська влада вже назвала шантажем і втручанням у життя незалежної держави. А демонстрацію біля естонської амбасади у Москві ледве стримували бійці загону спецпризначення. Звідти навіть не випустили автівки посла.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.