Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Співавтор закону Нанна-Луґара про ймовірність розв’язання масштабної війни

Світ навколо нас 4222 перегляди

Опубліковано - 26.02.2018 18:04 | Всі новини | Версія для друку

Сем Нанн
Сем Нанн
Колишній американськоий сенатор від штату Джорджія Сем Нанн, екс-голова Сенатського комітету щодо збройних сил, вважає, що ймовірність розв’язання масштабної війни «помилково» - зросла.

Колишній законодавець заявив, що підтримує «закручування гвинтів при здійсненні санкцій» проти Північної Кореї, але разом з тим вважає, що США повинні вести діалог з Пхеньяном.

В інтерв’ю журналістці Ґреті Ван Састерен для «Голосу Америки» колишній сенатор підтримав модернізацію американського ядерного арсеналу, про що йдеться в «Огляді ядерної політики», підготовленому адміністрацією президента Дональда Трампа. У той же час Нанн, який є співголовою Ініціативи щодо зменшення ядерної загрози, сумнівається в необхідності розробки нових видів малопотужної ядерної зброї.

Сенатор Нанн очолював Комітет у справах збройних сил в 1991 році, коли розвалювався Радянський Союз. Він згадує, що під час серпневого путчу, коли президент СРСР Михайло Горбачов перебував в ізоляції, він і сенатор Ричард Луґар, член Комітету з міжнародних відносин, брали участь, разом з представниками СРСР в конференції, яка проходила в Будапешті.

Нанн розповідає, що, коли через три дні Горбачова звільнили, один з російських учасників конференції подзвонив йому і сказав: «Приїжджайте в Москву, тут відбуваються великі справи».

«Я приїхав в Москву і перебував там чотири дні, - продовжує Нанн. - Я зустрічався з Горбачовим, я стежив за дебатами про розпад Радянського Союзу. Я зустрічався з новими військовими лідерами, вірними (президенту Росії Борису) Єльцину. По дорозі додому я сказав собі: ця країна розпадається, і вона розпадається, володіючи тисячами одиниць ядерної, хімічної і біологічної зброї, і нам потрібно з цим щось робити».

Це призвело до появи закону Нанна-Луґара, який був ухвалений в кінці 1991 року і покладений в основу Програми спільного зменшення загрози.

«Йшлося про надання допомоги колишньому Радянському Союзу, причому не тільки Росії, а й іншим країнам, які мали у своєму розпорядженні ядерну зброю - Білорусі, Україні та Казахстану, - продовжив Нанн. - У них були дуже великі арсенали, і протягом наступних 10-15 років ми допомагали їм забезпечувати безпеку їх ядерної зброї і матеріалів».

На думку колишнього сенатора, після розпаду СРСР і реалізації закону Нанна-Луґара загроза «навмисної» повномасштабної війни між США і іншою великою державою, такою як Росія, знизилася.

«Однак мені здається, що ймовірність війни ’помилково’ або війни через кібер-втручання в системи командування і управління, війни через ескалацію напруженості між США і Росією в таких регіонах, як Близький Схід або Україна - зросла. І, звичайно ж, зросла небезпека катастрофічного тероризму, тому що можливості створення кустарної бомби, не такої, яку можна встановити на ракеті і запустити через космос, але такої, яку можна закласти у вантажівку або завантажити на корабель в порту, - збільшилися».

«Нам всім потрібно пам’ятати основне - Росія і США мають в цілому 90% всіх ядерних матеріалів. І коли ми, так би мовити, готові один одному глотки перегризти, будь то в зв’язку з Близьким Сходом, Україною або виборами, то через все це світ неминуче стає більш небезпечним місцем, - продовжив колишній сенатор. - США і Росія володіють величезними ядерними арсеналами і несуть величезну відповідальність. Якщо ми не будемо працювати разом, світ буде більш небезпечним місцем».

Коментуючи ситуацію з Північною Кореєю, Нанн сказав, що США повинні використовувати метод батога і пряника.

«Я підтримую закручування гвинтів при здійсненні санкцій, але також вважаю, що ми повинні підтримувати зв’язок з Північною Кореєю. Ми хочемо, і будь-яка країна хоче уникнути війни помилково. Ми не можемо цього допустити. Однак атмосфера настільки отруєна і риторика з обох сторін настільки запекла (хоча вона пом’якшилася останнім часом, можливо, завдяки Олімпіаді), що підвищується ймовірність помилок з боку людей, які керують радарними системами і, фактично, контролюють зброю. Тому риторика має велике значення. Навіть, якщо ви не погоджуєтеся, я вважаю діалог є необхідним, принаймні для того, щоб ми один одного розуміли і не розв’язували війни, якої ніхто не хоче», - сказав колишній впливовий американський сенатор Сем Нанн в інтерв’ю «Голосу Америки».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ освічується і в ньому багато розумних ”
Лаоцзи

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.