Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Помер легендарний Генеральний конструктор АНТК ім. Антонова Петро Балабуєв

Втрата 11081 перегляд

Опубліковано - 17.05.2007 14:36 | Всі новини | Версія для друку

Помер легендарний Генеральний конструктор АНТК ім. Антонова Петро Балабуєв
Помер легендарний Генеральний конструктор АНТК ім. Антонова Петро Балабуєв
Помер відомий український авіаконструктор Петро Васильович Балабуєв. Він був Генеральним конструктором авіаційного науково-технічного комплексу ім. О.Антонова з 1984 по травень 2005 року.

П.В. Балабуєв народився 23 травня 1931 року на хуторі Валуйськ (Луганська область). Закінчивши в 1954 р. факультет літакобудування Харківського авіаційного інституту, він разом з групою випускників прибув на роботу в КБ Олега Антонова. У 1961 р. П. Балабуєв призначений Олегом Антоновим на посаду заступника головного конструктора, начальника філії ОКБ на Ташкентському авіаційному виробничому об'єднанні імені Чкалова, коли це підприємство освоювало серійне виробництво літака Ан-22 “Антей”.

У 1965 р. П.Балабуєв призначений на посаду директора Київського механічного заводу - так офіційно називалося у той час ОКБ Антонова. З 1971 р. він на посаді головного конструктора, першого заступника генерального конструктора займався створенням літака Ан-72.

З його участю і під його керівництвом побудовані літаки Ан-22 “Антей”, Ан-72, Ан-74, Ан-32, Ан-28, Ан-124 “Руслан”, найбільший в світі літак Ан-225 “Мрія”. Серед останніх розробок - пасажирський Ан-140, багатоцільовий Ан-3 (модифікація Ан-2) та інші.

При його активній участі створена низка міжнародних консорціумів, асоціацій, корпорацій, авіакомпаній, куди входить АНТК ім. О.К.Антонова і ряд авіаційних, моторних, приладових, фінансових підприємств Росії, України, Узбекистану.

Петро Васильович Балабуєв був головою ради директорів міжнародного консорціуму “Середній транспортний літак”. Автор понад 100 наукових праць.

Балабуєв - лауреат престижних національних та міжнародних премій, у тому числі Держпремії СРСР (1973), Держпремії України (1979), премії імені Едварда Уорнера (2001) - вищої нагороди міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО), премії РФ імені Петра Великого (2001).

Має звання Героя України, Героя Соціалістичної праці, нагороджений багатьма орденами та медалями, у тому числі орденом Трудового Червоного Прапору (1966), орденом Леніна і Золотою медаллю Серп і молот (1975), орденом За заслуги III, II і I ступенів, орденом Дружби Російської Федерації (1998), Знак відзнаки Президента України Герой України з врученням ордену Держави (1999).

Помер 17 травня 2007 року в Києві.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Втрата»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.