Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Паспорти для “ДНР” і “ЛНР”: Порошенко і Зеленський хочуть нових санкцій проти Кремля

Політика 3953 перегляди

Опубліковано - 24.04.2019 20:11 | Всі новини | Версія для друку

Паспорти для “ДНР” і “ЛНР”: Порошенко і Зеленський хочуть нових санкцій проти Кремля
Паспорти для “ДНР” і “ЛНР”: Порошенко і Зеленський хочуть нових санкцій проти Кремля
Президент Росії Владімір Путін підписав указ про спрощене надання громадянства жителям окремих районів Донецької і Луганської областей. Відтепер вони зможуть стати громадянами Росії за три місяці.

Жителі самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" можуть отримати російські паспорти без обов’язкових в інших випадках іспитів та вимоги про проживання в РФ понад п’ять років.

Позиція Порошенка і Зеленського

Петро Порошенко засудив рішення Росії, назвавши його "безпрецедентним втручанням у справи незалежної країни".

"Незаконна видача паспортів РФ за так званим південноосетинським та придністровським сценарієм - це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії на окупованій частині Донбасу", - заявив президент у відеозверненні.

За його словами, так Росія порушує Мінські домовленості.

"Закликаю міжнародних партнерів не допустити найгіршого сценарію, жорстко засудити деструктивні та злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій", - підкреслив президент.

Президент доручив МЗС ініціювати обговорення цього питання в Радбезі ООН, ОБСЄ та Раді Європи.

Переможець президентських виборів Володимир Зеленський вважає, що своїм рішенням Росія "визнала свою відповідальність у якості держави-окупанта".

Про це йдеться у його заяві, опублікованій на сторінці у Facebook "Команда Зеленського".

"Ці дії є ще одним наочним підтвердженням для світової спільноти справжньої ролі Росії як держави-агресора, яка веде проти України війну", - вважає пан Зеленський.

За його словами, Україна буде робити все від неї залежне, аби захистити, надати належну допомогу та забезпечити права своїх громадян.

"Україна також розраховує на підтримку міжнародної спільноти... та розраховує на посилення дипломатичного і санкційного тиску на РФ".

Одним з пріоритетів президента Володимира Зеленського, відповідно до опублікованої заяви, буде розв’язання нагальних життєвих проблем переселенців та розширення можливостей для підтримки зв`язків з громадянами України на окупованих територіях, комплекс заходів задля припинення війни та деокупації територій України.

МЗС закликає не брати нові паспорти

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав громадян на непідконтрольних територіях не приймати ці паспорти.

Він назвав рішення російського президента початком "паспортного етапу окупації" Донбасу.

"Росія позбавила вас сьогодення, а тепер зазіхає на ваше майбутнє", - написав урядовець.

МЗС України вважає "цей документ юридично нікчемним та таким, що не змінить приналежність мешканців окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства".

Україна вимагає від Росії скасувати це ганебне рішення, а міжнародне співтовариство "відреагувати посиленням політико-дипломатичного та санкційного тиску на державу-агресора".

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко у Twitter заявив, що звернувся до Ради Безпеки ООН.

За його словами, цей "зухвалий крок суперечить схваленим Радою Безпеки Мінським домовленостям".

Міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш написав, що так Росія "підтвердила, що саме вона є стороною конфлікту з нашою державою".

У розмові з BBC News Україна пан Черниш розповідав, що за приблизними підрахунками, у непідконтрольних районах Донеччини і Луганщини зараз проживає максимум 2,7-2,8 мільйона мешканців.

Він сказав, що частина жителів тих територій працюють в Росії: "Частину висококласних інженерів росіяни переконали виїхати у РФ працювати на російську оборонку, у конструкторських бюро. Їх не багато, але вони там є, дехто забрав і свої родини. А ще частина працює на шахтах у Ростовський області. Або ж вахтовим методом їздять працювати аж на Схід РФ".

Віце-спікер Верховної Ради, Уповноважена президента з питань врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко написала у Facebook, що рішення президента Росії порушує Мінські домовленості і є спробою легітимізації так званих республік.

"Повторення Придністров’я"

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука сказав у коментарі BBC News Україна, що "указ Путіна означає чергове повторення сценарію, який був втілений у так званій "Придністровській Молдавській Республіці", Південній Осетії, Абхазії - коли почалися бойові дії, то з’ясовувалося, що більше 90% населення там є громадянами Росії. Це саме запроваджують зараз і на Донбасі".

При цьому він зазначив, що оскільки російська офіційна влада продовжує визнавати ОРДЛО територією України, то ця паспортизація, скоріше за все, буде проводитися на території Росії.

"Зараз проходить видача російських паспортів військовослужбовцям 1-го і 2-го "Армійських корпусів" ("ДНР" і "ЛНР". - Ред.), й для цього їм доводиться виїздити у Ростов", - сказав замміністра.

Він вважає, що Росія повторить таку саму схему, аби "зберегти вигляд дотримання міжнародних норм і не наразитися на такий самий скандал, який трапився в Україні з угорцями".

"Ще я достеменно знаю, що розробляється сценарій перереєстрації пенсіонерів з окупованих територій, під час якої їх хочуть у примусовому порядку змусити здати українські паспорти і отримати паспорти так званих "ДНР" і "ЛНР", - розповів урядовець.

За його словами, людей похилого віку поставлять перед дуже важким вибором, а якщо вони втратять українські паспорти, то втратять і можливість отримувати українські пенсії.

Пан Тука зазначає, що про підготовку до таких дій повідомляла Служба зовнішньої розвідки протягом останніх шести місяців.

"Це стане своєрідним запобіжником - якщо Україна вирішить повертати суверенітет військовим шляхом, то Росія запропонує назовні тезу про те, що вона захищає власних громадян".

"А інший варіант, якщо новообраний президент раптом якимось чином погодиться на "мирний план" Медведчука, що передбачає інтеграцію цих територій з широкою автономією, то в тіло України будуть фактично інтегровані громадяни РФ".

Що кажуть у Росії

Владімір Путін заявив, що "не має ніякого бажання створювати проблеми новій українській владі, але терпіти ситуацію, за якої люди... позбавлені цивільних прав, це вже переходить межі з точки зору прав людини".

"Це питання суто гуманітарного характеру", - сказав президент РФ.

Москва вирішила спростити видачу паспортів для жителів "ЛНР" і "ДНР" саме зараз, щоб дати сигнал майбутньому президенту Зеленському, вважає керівник програми "Російська внутрішня політика та політичні інститути" Андрєй Колєсніков.

"Зеленському потрібно дати сигнал, що все не просто в стосунках і не просто буде почати їх заново. Саму заяву, що ця паспортизація можлива, зробили ще до другого туру - це була відповідь на початку політичного життя Зеленського. І ось поки що його тримають в чорному тілі", - говорить політолог.

За його словами, таке рішення означає формальне приєднання невизнаних республік до Росії, але "не за рахунок територій, а за рахунок людей".

Сенатор-єдинорос Андрєй Клімов, каже, що рішення спростити видачу паспортів для жителів "ЛНР" і "ДНР" - суто гуманітарне.

"Це ніякий не сигнал, це надання гуманітарної допомоги людям, які стали вигнанцями у своїй країні. Ці люди не можуть собі нічого дозволити, тому що Україна їх не вважає своїми громадянами. А їм же треба дітей вчити, кредити в банку брати, і для цього потрібні такі паспорти, які визнавалися б не тільки всередині "ЛНР" і "ДНР", але і на інших територіях. Цей захід носить суто гуманітарний характер", - заявив сенатор.

Про це ж говорить і близький до Кремля політолог Алєксєй Чеснаков.

"Від Києва не було сигналів, які могли б трактуватися Москвою як готовність йти на необхідні кроки з надання жителям Донбасу повноцінних українських громадянських і політичних прав. Гуманітарні мотиви переважали", - сказав політолог.

На його думку, реакція Зеленського на такі заходи повинна бути однозначною - "зняття блокади з Донбасу".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.