Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Чорнобилі виявлені гриби, що харчуються радіацією

У світі науки 11271 перегляд

Опубліковано - 25.05.2007 02:23 | Всі новини | Версія для друку

Під саркофагом 4-го блоку ЧАЕС є життя
Під саркофагом 4-го блоку ЧАЕС є життя
Гриби, що використовують для свого розвитку енергію радіоактивного розпаду, виявлені в районі Чорнобильської АЕС групою дослідників під керівництвом Катерини Дадачової (Ekaterina Dadachova) з нью-йоркського Медичного коледжу імені Альберта Ейнштейна (США).

Гриби засвоюють радіоактивне випромінювання за допомогою чорного пігменту меланіну, який є й у живих істот, зокрема людей.

Мікроскопічні "чорні гриби", що ростуть на різних радіоактивних залишках в зоні аварії на ЧАЕС, як з'ясувалося при дослідженнях, належать до трьох видів: Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans і Wangiella dermatitidis. Їхні "чорнобильські" різновиди росли значно швидше під впливом бета-випромінювання цезію-137 (тобто потоку електронів), характерного для заражених територій, пише журнал Nature.

"Активований" радіацією меланін в чотири рази більш ефективний в біохімічних перетвореннях в клітинах грибів, на відміну від того, що не піддався опромінюванню, встановила Дадачова.

Попередніми дослідженнями було встановлено, що гриби зростають навіть на уламках графіту, що випромінюють радіацію, усередині саркофагу, ізолюючого 4-ий енергоблок, що вибухнув

Як відзначив учасник досліджень Артуро Казадеваль (Arturo Casadevall), виявлені організми можуть знайти застосування в міжпланетних експедиціях, де немає недоліку в шкідливому для більшості живих істот випромінюванні.
Cryptococcus neoformans може вирощуватися навіть за бортом космічного апарату
Cryptococcus neoformans може вирощуватися навіть за бортом космічного апарату
Дослідження американських вчених підтвердили роботу українські вчених з Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України, які в 2001 році встановили, що тривале профілактичне застосування меланіну грибного походження, вилученого з Cladosporium cladosporioides, у тварин, які тривалий час знаходились в зоні АЕС, знижує рівень швидкості генерування супероксидних радикалів-аніонів і вміст гідроксильних радикалів та синхронізує роботу антиоксидантних ферментів у клітинах.

В 2002 році білоруські вчені з Інституту генетики і цитології Національної академії наук Білорусі. розробили засіб для захисту живих організмів від радіації, що не мав аналогів у світі. Він створений на основі того самого меланіну, – природного пігменту, який міститься у шерсті тварин, волоссі людини, синьому винограді і грибах.

Цей натуральний препарат, впливаючи на генному рівні, істотно знижує дозу опромінення людини, рослин, тварин. До того ж, меланін «перепиняє» шлях радіації в ДНК і хромосому, завдяки чому значно знижується ймовірність виникнення мутацій на генному рівні. Препарат ефективний як при сильних разових опроміненнях, так і при тривалих накопиченнях доз.

А як сировину для препарату вчені Інституту генетики та Інституту мікробіології Національної академії наук запропонували ґрунтові гриби – технологія їх вирощування не потребує великих витрат, а меланін – головний компонент препарату – вони містять у великих кількостях. Засіб успішно пройшов випробування в авторитетному Російському радіологічному медичному науковому центрі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.