Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Янукович і Мороз назвали головну умову дострокових виборів. Відтак - Конституцію більшовики не паплюжили, і волевиявлення виборців тіпа поважали

Коаліція «С.Р.А.К.А» 7303 перегляди

Опубліковано - 27.05.2007 20:22 | Всі новини | Версія для друку

Янукович і Мороз назвали головну умову дострокових виборів. Відтак - Конституцію більшовики не паплюжили, і волевиявлення виборців тіпа поважали
Янукович і Мороз назвали головну умову дострокових виборів. Відтак - Конституцію більшовики не паплюжили, і волевиявлення виборців тіпа поважали
Дострокові парламентські вибори можливі, якщо принаймні 151 народний депутат складе свої повноваження.

Про це заявив прем’єр-міністр України Віктор Янукович на загальній з головою Верховної Ради Олександром Морозом сьогодні на прес-конференції.

Янукович нагадав, що в загальній заяві записано: "Визнати, що позачергові вибори у Верховну Раду України відбудуться відповідно до Указу Президента на підставі ч.ІІ ст.82 Конституції України".

Прем’єр підкреслив: "Якщо такі підстави будуть і опозиція виконає всі умови, які дадуть Президентові на підставі Конституції підписати такий Указ, те дострокові вибори відбудуться, і ми, як законослухняні люди, ми усі підемо на вибори".

За його словами, є ще друга умова для проведення виборів: вони "повинні бути чесними, прозорими і демократичними". Для цього, як зазначив Янукович, необхідно прийняти цілу низку законів.

Спікер Мороз підкреслив, що в ст.82 Конституції України записано, що повноваження парламенту настають після обрання двох третин його складу. Він повідомив, що "Конституційний Суд дав роз’яснення свого часу, хоч це питання і далі дискутувалося, зокрема, в тому плані, що це роз’яснення стосувалося парламенту, який обирався за змішаною системою, і воно, мовляв, не може стосуватися пропорційної системи виборів".

Мороз зазначив, що "ця норма Конституції є і така вимога поширюється на всю каденцію роботи ВР".

Спікер підкреслив, що "якщо 151 депутат складе свої повноваження й у цьому змісті парламент може бути непрацездатним, тобто неповноважним, то тоді у відповідності зі ст.77 Конституції України Президент може видати Указ про дострокове припинення повноважень ВР і проведення виборів до парламенту".

За його словами, "ця умова лежить у конституційному полі". Мороз підкреслив, що "жодні інші пояснення, тлумачення Конституції не допускаються". Він зазначив, що саме на цій основі і було досягнуто домовленості з Президентом України.

Як повідомлялося раніше, нардепи-більшовики неодноразово заявляли, що у разі, якщо бютівці та нашоукраїнці напишуть заяви про складення повноважень - парламентська більшість просто не проголосує за задоволення цих заяв, наголошуючи, що таким чином формально опозиціонери не позбудуться мандатів.

З іншого боку, за словами лідера БЮТ Юлії Тимошенко, коаліція знову активізуала “кулуарну роботу” із опозиційними нардепами, домагаючись у будь-який спосіб їхнього неприєднання до процесу добровільного складення повноважень, які наразі проводять опозиційні фракції.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Коаліція «С.Р.А.К.А»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.