Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Європейці не готові виконати ст. 5 Статуту НАТО?

Світ навколо нас 3083 перегляди

Опубліковано - 11.02.2020 09:17 | Всі новини | Версія для друку

Європейці не готові виконати ст. 5 Статуту НАТО?
Європейці не готові виконати ст. 5 Статуту НАТО?
Більшість громадян третини країн-членів НАТО не вважають, що їхня країна має захищати союзну державу, якщо на неї нападе Росія.

Про це свідчить свіже дослідження Pew Research Center. Водночас більшість опитаних висловила сподівання, що в разі нападу на захист стане Америка, передає Голос Америки.

Опитування провели у 16 з 29 країн, що входять до альянсу. Питання звучало так: “Якщо Росія нападе на одну із своїх сусідніх країн-членів НАТО, чи має ваша країна військово встати на захист?” (Росія межує з чотирма державами-членами НАТО: Естонією, Латвією, Литвою, Польщею, – ред.)

Неготовність захищати союзників висловили більшість громадян Болгарії, Італії, Греції, Туреччини, Словаччини, Німеччини, Іспанії та Франції. Значна кількість тих, хто не готовий стати на захист союзників, також у Чехії, Угорщині та Польщі. Натомість більшість громадян США, Канади, Великобританії, Литви та Нідерландів вважають, що у такому разі їхня армія має стати на захист.

Таким чином, в середньому половина опитаних негативно ставиться до дотримання статті 5 статуту НАТО, у якій ідеться про колективну безпеку. В ній затверджено, що напад на одну з країн альянсу буде розцінюватись як напад на всіх країн альянсу.

Попри це, в більшості країн відповіли, що позитивно ставляться до НАТО. Дві країни, де серед громадян переважає негативне ставлення, – Греція і Туреччина. Питання про ставлення до НАТО поставили також в трьох державах, що не належать до альянсу: Швеції, Україні та Росії. Серед українців 53% висловили позитивне ставлення до альянсу, 23% – негативне, і ще 24% не визначились.

Водночас у Сполучених Штатах позитивну думку про НАТО має 52% населення, у Канаді – 66%.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.