Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Юрію Андруховичу вручили премію за європейське взаєморозуміння

Подія дня 17838 переглядів

Опубліковано - 16.03.2006 14:08 | Всі новини | Версія для друку

Юрій Андрухович
Юрій Андрухович
Промова Юрія Андруховича з нагоди відкриття Лейпцигського книжкового ярмарку та вручення йому премії за європейське взаєморозуміння була несподівано політичною. Після виступу публіка аплодувала українському письменнику стоячи.

Під час урочистого відкриття ярмарку українському письменнику Юрію Андруховичу було вручено премію за європейське взаєморозуміння. Вона дорівнює 15 тисячам євро.

У такий спосіб відзначена його книга «Дванадцять обручів», що у німецькому перекладі опублікувало видавництво Suhrkamp.

Роман, дія якого розгортається у віддаленому куточку Карпат, переконав журі конкурсу «майстерною сумішшю міфу та магії». «Автор відкриває читачу забутий центр континенту» і привертає увагу до України.

У промові Юрій Андрухович визнав, що європейського порозуміння не відбулося, оскільки наближення України до Євсрооюзу залишається фікцією.

Промова Юрія Андруховича з нагоди відкриття Лейпцигського книжкового ярмарку та вручення йому премії за європейське взаєморозуміння була несподівано політичною. У виступі письменник процитував віцепрезидента Європейської комісії Гюнтера Верхойгена, який в газетному інтерв’ю висловив сумнів щодо того, що пострадянські країни вступлять до ЄС в найближчі 20 років.

Письменник апелював до політиків не робити заяв, які перекреслюють надію України набути членство в ЄС. Своєю творчістю Андрухович намагався довести, що Україна є повноцінною європейською державою. Утім розуміння та прийняття цього на Заході не сталося – бажане європейське взаєморозуміння не відбулося, підсумував лауреат.

В розмові з «Німецькою хвилею» Юрій Андрухович висловив надію, що подальша творчість таки зможе змінити байдуже ставлення західних європейців до України.

«Бачите, без цієї віри не варто чимось таким займатися як написання книжок». Після виступу публіка аплодувала Юрію Андруховичу стоячи.

Засновниками премії європейського взаєморозуміння, що існує з 1994 року, є місто Лейпциг, федеральна земля Саксонія й Об'єднання німецької книготоргівлі. Премія відзначає представників мистецтва, що своїми літературними творами долучилися до ліпшого взаєморозуміння між представниками різних європейських культур.

Лейпцигський книжковий ярмарок відкрився в середу. Він триватиме до неділі. За цей час свої твори презентуватимуть більше 2 тисяч видавництв з 36 країн світу. Окрім цього найбільший у Європі фестиваль книжок „Лейпциг читає” запропонує читання та обговорення творів разом із відомими авторами.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія народу починається не з писемних згадок про нього, а з тих часів, які історична пам'ять цього народу зберегла””
Юрій Шилов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.