Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чергова афера Кремля і їхніх українських маріонеток

Зона економічного дива 11725 переглядів

Опубліковано - 10.10.2007 12:23 | Всі новини | Версія для друку

Чергова афера Кремля і їхніх українських маріонеток
Чергова афера Кремля і їхніх українських маріонеток
Поки на Банковій метикують, як зліпити чергову ширку, московські таваріщі не без допомоги гопника Януковича вчергове пограбували українців. Зухвало і відкрито.

Для того, щоб остаточно домовитися про врегулювання українського газового боргу перед Газпромом прем`єрам України і Росії Віктору Януковичу і Віктору Зубкову знадобилися більше трьох годин переговорів за закритими дверима. Причому про підсумки переговорів пресу повідомили тільки загальними словам, мовляв, дякувати Богу, пришли до взаєморозуміння. Разом з тим напередодні зустрічі Януковича із Зубковим міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив, що погодив схему розрахунків з Газпромом.

Проте на рівні прем'єрів спливла не тільки принципово інша сума – більше 2 мільярдів доларів проти 1,3 мільярдів заявлених раніше. Але і тема виплати частини довга шляхом передачі на баланс «Газпром експорт» енної кількості належного RosUkrEnergo газу, вже закачаного до українських підземних газосховищ.

Джерела, знайомі з умовами операції, стверджують, що всі розрахунки будуть грошовими: "Газпром експорт" придбає за ціною $130 за тис. кубометрів у RosUkrEnergo газ, що зберігається в ПХГ, за що і заплатить RosUkrEnergo $1,2 млрд, після чого RosUkrEnergo поверне борги "Газпрому" на ту ж суму. Проте, зауважує видання, ще напередодні Київ не збирався передавати "Газпрому" газ з ПГ(Підземних газосховищ).

За даними українських газотрейдерів, йдеться про запаси газу, які є, по суті, традиційними зарезервованими постачаннями в енергосистему України. Раніше українські компанії платили "Газпрому" гроші за поставлений в ПГС газ лише після його продажу кінцевим споживачам, стверджує видання. Закачування "Газпром" здійснює з квітня по жовтень, а пік споживання припадає на листопад-січень. Отже виходить, що "Газпром" зажадав собі аванс – кошти від продажу газу RosUkrEnergo отримала б лише у 2008 році.

При цьому "Газпром" може провести всю операцію буквально на папері – цей же газ може бути проданий RosUkrEnergo взимку-навесні 2008 року для потреб українського ринку або відправлений на експорт. Майбутня ціна на газ для України залежить від закупівельної ціни в Туркменії, яка, за даними Комерсант-Україна, має намір підвищити ціни з $100 до $150 за тис. кубометрів. Таким чином, кредитуючи в черговий раз RosUkrEnergo, "Газпром" може розраховувати мінімум на $30-50 прибутку з кожної тисячі кубометрів купленого вчора газу. "Подивимося, що буде в січні", - так прокоментував операцію один з топ-менеджерів "Газпрому".

Решту суми "врегульованого" боргу – $929 млн. – Україна вже почала погашати грошима. Проте, Київ попередили, що у разі збоїв в реалізації схеми Україні слід чекати скорочення постачань на суму затриманих платежів.

Від “Аратти”: нам із самого початку було абсолютно зрозуміло, що гучні заяви газпромівських діячів, “джинса” у пресі, туманні заяви українських урядовців - звичайна шумова завіса, яка мала б прикрити банальну аферу із енергетичними ресурсами за безпосередньої участі керівників сусідньої держави.

І цього разу актори грали настільки фальшиво, що аферу довелося прокручувати відкрито. Мабуть часу для ретельної підготовки забракло.

А суть її банальна і примітивна, як експропріація хутряних шапок у населення.

Кожного року, від початку існування ситеми ГТС України, починаючи із весни відбувається закачка газу в унікальні підземні газосховища, аналогів яким немає в світі - бо це, природні порожнини, в яких були родовища газу. Тому, щоб їх наповнити мільярдами кубометрів - потрібно багато часу.

Нині, російський Газпром ці газосховища нібито орендує, використовучи як для транзиту у Західну Європу, так і для продажу газу країнським споживачам у період пікового попиту, тобто восени і взимку. Матеріально, паливо належить постачальнику, чи то Газпрому, чи його фірмам-прокладкам, типу РосУкрЕнерго. Його продаж традиційно здійснюється за фактом споживання.

Отже, Янукович і Бойко фактично погодилися двічі сплатити за газ, який так і лишатиметься у ПГС: зараз, за ціною $130 за тисячу кубометрів і взимку, коли буде нова ціна, яка приблизно на $30-50 виросте. Це при тому, що формально, як стверджують ті ж самі російські джерела, Україна взагалі навіть не претендувала на цю власність, яка належала РосУкрЕнерго(50% - Газпром, 50% - фізичні особи українського громадянства).

І це - тільки авансовий платіж українських громадян за можливу політичну конструкцію легітимізації віртуальних “симпатій” українців, яку прийнято називати ширкою. Проти якої, вірогідно, не буде заперечувати гарант.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Зона економічного дива»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.