Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Газпром сам інспірував “борги” України. У зв'язку із виборами

Газоват 6941 перегляд

Опубліковано - 11.10.2007 18:11 | Всі новини | Версія для друку

Газпром сам інспірував “борги” України. У зв'язку із виборами
Газпром сам інспірував “борги” України. У зв'язку із виборами
Директор енергетичних програм центру “Номос”, експерт Михайло Гончар вважає, що проблема українського боргу за газ перед Росією інспірована російським газовим монополістом Газпромом.

Про це він заявив сьогодні на брифінгу.

Гончар назвав «штучним борговим сценарієм» дії «Газпрому» стосовно так званого газового боргу. Про штучність його, за словами Гончара, свідчить стрімкість розвитку подій, масштабність інформаційної політики Газпрому, неактивність України у відповідь , втягнення в процес з її боку тільки прем’єра і міністра палива та енергетики тощо.

«Робоча гіпотеза, чому виник цей так званий борг, зводиться до того, що відбулося вилучення коштів - може, 1,5 мільярда доларів, може, більше, але йшлося про 2 млрд. дол. - зі схеми торгівлі газом, а ця схема така: середньоазіатський газ (надходить – ред.) через «Газпром», через «Росукренерго», через «Укргазенерго» і далі на український ринок» - з цієї схеми було вилучено 2 млрд. дол., прив’язуватимемося до цієї цифри», - сказав Гончар.

«Контекст – виборча компанія в Україні, а також підготовка до виборчих компаній в Росії», - зазначив він.

Гончар додав, що такі компанії, як «Росукренерго», є недоступними з погляду підзвітності і руху газу ні для споживачів, ні для влади.

«Що відбулося насправді: відбулося закачування газу в підземні сховища України через структури «РосУкрЕенерго», «УкрГазЕнерго», але платежі не були проведені, можливо, вони не проводилися за домовленістю, письмовою чи усною – це нам не відомо», - додав він, коментуючи можливий перебіг подій. «Таким чином, газ постачався, а гроші вилучалися з обороту», - сказав Гончар, додавши, що одномоментно таке вилучення не проводилося.

«І далі проблема боргу могла б і не виникнути, якби збереглася та влада, яка є в Україні, зберігся міністр Бойко. Можливо, ця проблема і не виникла б» – додав він, зазначивши, що її б врегулювали в рамках чорних схем перекачування і продажу газу, зокрема, наприклад, наданням «РосУкрЕнерго» додаткової квоти на постачання газу до Європи, де експорт відбувається за набагато вищими цінами, ніж до України.

Він також додав, що на користь цієї гіпотези свідчить і те, що 2 млрд. дол. – це сума, яку можна співставити з 5-місячним періодом фіндіяльності компанії «РосУкрЕнерго». «І цей п’ятимісячний період якраз співпадає за часом з виборчою кампанією в Україні, коли стало зрозуміло, практично вже в травні, що вибори будуть», - зазначив Гончар, додавши при цьому, що, звісно, можуть бути і інші причини вилучення, але такий збіг в часі, безумовно «викликає запитання».

Гончар також зазначив, що РосУкрЕнерго» має фінансову можливість покрити всі необхідні платежі Газпрому

Дивним вважає Гончар і тривале мовчання «Газпрому» з приводу так званого боргу, поки він накопичувався, досягнувши зазначеного розміру, оскільки «Газпром» раніше порушував питання заборгованості при набагато меншій її сумі. При цьому Гончар наголосив, що це всього лише гіпотеза, і вона може бути підтверджена лише в тому випадку, якщо на руках будуть «документи або об’єктивна інформація від безпосередніх учасників про те, що відбулося».

Нагадаємо, раніше «Газпром» заявив про близько 2 млрд. дол., які заборговували йому за газ українські компанії. Янукович і Бойко підписали міжурядові домовленості про його виплату.

У разі невчасної виплати “боргу” російська сторона матиме право скоротити транзитні поставки в Україну.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.