Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Буковина готується відзначити 150-річчя від дня народження Івана Франка

Регіональні новини Регіон: Чернівецька область 13317 переглядів

Опубліковано - 27.06.2006 15:39 | Всі новини | Версія для друку

27 серпня 2006 року - 150 років від дня народження Івана Франка
27 серпня 2006 року - 150 років від дня народження Івана Франка
Низку літературно-мистецьких, публіцистичних, книговидавничих подій буде проведено на Буковині до 150-річчя Каменяра.

Серед заходів: науково-практичні конференції «Іван Франко і Гуцульщина» (в м. Вижниця), «Іван Франко і Буковина» (в Чернівцях), тематичний концерт за участі майстрів мистецтв України в залі обласної філармонії, а також літературно-мистецький вечір «Нам пора для України жить», «круглі столи» «Іван Франко – український Мойсей», «Іван Франко і національно-патріотичне виховання молоді».

Ювілею Каменяра буде також приурочений вихід у світ книги професора Богдана Мельничука «Іван Франко і Буковина», видання спецвипуску журналу «Ластівка», цикл теле- і радіопередач, створених творчим колективом обласної державної телерадіокомпанії.

До акцій під егідою обласного управління культури активно долучаються освітяни, науковці Чернівецького національного університету, активісти обласного об’єднання «Просвіта», Товариства «Український Народний Дім», працівники обласних бібліотек.

Франко Іван Якович (народився 27.VIII 1856, с.Нагуєвичі, помер 28.V 1916, Львів) - великий український письменник, вчений, громадський і політичний діяч революційно-демократичного напрямку. Походив з сім'ї селянина-коваля. В 1875 вступив до Львівського університету. Закінчив Чернівецький університет 1891. Брав активну участь в організаційно-освітній і пропагандистській діяльності серед робітників, читав лекції з політичної економії в робітничих гуртках, виступав у робітничій газеті "Праця" ("Praca"). Іван Франко - ініціатор перших українських революційно-демократичних періодичних видань ("Громадський друг", "Дзвін", "Молот"). Перші вірші Франко надрукував 1874 у студентському журналі "Друг". У 2-й половині 70-80-х рр. Створив поезії високого ідейного і художнього звучання - "Гімн" ("Віічний революціонер"), "Каменярі", "Товаришам з тюрми", "На суді", "Беркут", "Вольні сонети", "Тюремні сонети", що увійшли до збірки "Звершин і нихзин" (1887). Наступні збірки "Зів'яле листя" (1896), "Мій Ізмарагд" (1897), "Із днів журби" (1900), "Semper tiro" (1906) - класичні зразки громадсько-політичної, філософської й інтимної лірики. Визначні поеми - "Панські жарти" (1887), "Смерть Каїна" (1889), "Сурка" (1890), "Похорон" (1899), "Іван Вишенський" (1900) та ін. Поема "Мойсей" (1905) написана під впливом революції 1905-1907 в Росії.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.