Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені розвіяли 7 міфів про здоровий спосіб життя людини

Охорона здоров`я 17468 переглядів

Опубліковано - 27.06.2006 16:20 | Всі новини | Версія для друку

Дослідження показують, що в людей, які мають проблеми з зайвою вагою, найчастіше обмін речовин відбувається швидше, ніж у худих
Дослідження показують, що в людей, які мають проблеми з зайвою вагою, найчастіше обмін речовин відбувається швидше, ніж у худих
Канал abcNews вирішив піддати перевірці поширені твердження, що стосуються здоров`я людини.

Експерт з довголіття Майкл Ф. Роїзен та кардіохирург Мехмет Оз, автор книги про здоровий спосіб життя "You: The Owner's Manual" доводять, що деякі з них є міфами, які повинні бути розвіяні:

Втрата пам'яті неминуча

Багато хто думає, що людина використовує лише 10% можливостей головного мозку, однак це невірно. Справа в тому, що людина використовує весь мозок, однак це відбувається не завжди.

Важливо тренувати мозок. Розвиваючись подібно м'язам, при тренуванні мозок утворить нові нейронні зв'язки. Гарним тренуванням є гра на музичному інструменті, розгадування кросвордів, вивчення іноземної мови та навіть комп'ютерні ігри. Адже згідно новим даним, година гри на комп'ютері протягом 40 тижнів "омолоджує" мозок на 10 років.

Крім того, необхідно розвіяти ще один "міф" - розміри мозку ніяк не пов'язані з розумовим здібностями людини. Яскравим прикладом цьому може стати Ейнштейн, у якого розміри мозку не виходили за межі середньостатистичних.

Чим повільніше обмін речовин, тим людина повніша

Ми всі не раз чули про те, що худі люди нібито виграли в "біологічній" лотереї, оскільки вони можуть їсти, все, що завгодно, не боячись розжиріти.

Однак дослідження худих і товстих людей показують, що в людей, які мають проблеми з вагою, найчастіше обмін речовин відбувається швидше, ніж у худих.

Вся справа в тому, що люди з ожирінням мають тенденцію до сидячого способу життя. В той же час із зайвою вагою боротися досить легко. Навіть просто встаючи під час роботи можна збільшити метаболізм на 40%.

Чоловіки здатні випити більше алкоголю, ніж жінки

Це правда. Біологічно чоловіки більше пристосовані до вживання алкоголю.

Справа не тільки в тому, що чоловіки огрядніші, а в тому, що в них у шлунку є додатковий фермент ензим, що, виявляючи алкоголь, негайно починає його переробляти. Тому лише половина того алкоголю, що здатний випити чоловік, потрапляє в кров.

У жінок, навпаки, такого ензиму мало й у кров потрапляє більше алкоголю, і вони швидше п'яніють.

Від вживання маріхуани з'являється апетит

Що маріхуана підвищує апетит - це правда, особливо виникає бажання солодкої їжі, та їжі, що швидко засвоюється.

Справа в тому, що наркотик хімічно впливає на мозок таким чином, що інтерес до їжі зростає.

В принципі, якщо маріхуана викликає почуття голоду, то, як наслідок, існує речовина, що має зворотній ефект, придушуючи почуття голоду. У США, наприклад, ведуться дослідження речовини за назвою римонабант, що блокує ті ж самі рецептори голоду, які стимулює маріхуана.

Захисний крем повністю захистить від раку шкіри

Твердження, що потужні захисні креми - це все, що потрібно для повного захисту від сонця - це міф.

Так, крем рівня 30 дійсно забезпечить достатній захист, однак це захист тільки від одного типу променів - UVB. UVB - це короткі ультрафіолетові промені, які викликають більшість опіків. Крем рівня 30 добре від них захищає.

Однак є інші, довгі промені - UVA, які глибше проникають під шкіру. Вони приводять до утворення зморшок, а також можуть викликати рак. Багато виробників стверджують, що їхні креми захищають як від UVB, так й UVA. Однак через відсутність чітких критеріїв оцінки ефективності, перевірити це складно.

Є ряд речовин, які забезпечують ефективний захист від UVA. Три найпоширеніших - оксиди цинку, діоксид титану та авобензон. Рекомендується застосовувати засоби, що містять дві перших речовини.

Ніщо так не старить як сонце

Прийнято вважати, що сонце - головний винуватець появи ранніх зморшок, однак всі дослідження показують, що головна причина старіння - це стрес. Саме він сприяє старінню артерій, серцевим захворюванням, інсультам, втраті пам'яті, ослабленню імунітету та раку.

Однак не будь-який стрес дійсно шкодить організму. Найбільше небезпечні так звані невирішені, "висячі" проблеми, які людина постійно відкладає. Стрес від якоїсь конкретної події, наприклад, проколу шини на дорозі, не так небезпечний як стрес від подібних довготривалих проблем. Однак стрес значних подій, таких як втрата коханого або роботи, будуть мати значний ефект старіння.

Однак є й гарні новини: Вони полягають у тому, що для нейтралізації стресу є дуже прості способи. Добре допомагає гімнастика, глибоке дихання, а також сміх. Від старіння відмінно допомагає спілкування з друзями.

Суперспортивний = суперздоровий

Більшість із нас вважають, що чим більше ми робимо фізичних вправ, тим сильнішими та здоровішими ми стаємо. Однак надлишок фізичної активності може бути таким же руйнівним, як й її відсутність.

Надмірне навантаження може зашкодити м'язам, кісткам та зв'язкам. Заняття спортом більше двох годин на день може викликати масу проблем зі здоров'ям: хронічна утома, поганий сон, головні болі, депресія, шлунково-кишкові проблеми, відсутність бажання, порушення менструального циклу.

Рекомендується 30 хвилин ходьби на день, півгодини аеробного тренування три рази на тиждень і робота з навантаженням протягом 30 хвилин один раз на день.

Холестерин - головна причина серцевих захворювань

Дане розповсюджене твердження абсолютно невірне. Рівень холестерину в крові важливий, однак на його основі не можна сказати, чи буде в людини інфаркт. В цьому сенсі першість належить гіпертонії.

Під тиском крові в артеріях можуть утворюватися отвори. Організм ліквідує ці ушкодження за допомогою холестерину. Якщо холестерин корисний, то отвори закупорюються гладенько. Однак якщо холестерин шкідливий, то на стінці судини утвориться подоба кірки, що зрештою закупорює судину. Це призводить до інфаркту.

Оптимальний тиск становить 115 на 75, якщо ж він вищий за 140 на 90, то ви вже перебуваєте в зоні ризику.

Дихати можна неправильно

Виявляється, глибоко дихати можна більш ефективно, ніж це роблять більшість людей.

Менш 10% людей знають, що значить глибокий вдих, оскільки нас із дитинства вчать, що при цьому працює одна лише грудна клітка.

Однак це не так. Головне при глибокому диханні - це задіяти живіт. Потрібно зробити вдих і виштовхнути назовні живіт. В результаті діафрагма піде вниз, легені підуть вниз і повітря глибоко проникне в легені. При видиху потрібно, навпаки, втягти живіт. Діафрагма піде нагору, виштовхуючи повітря з легенів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.