Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Під загрозою зсуву опинився Тригірський монастир під Житомиром

Регіональні новини Регіон: Житомирська область 13678 переглядів

Опубліковано - 29.06.2006 12:31 | Всі новини | Версія для друку

Під загрозою зсуву опинився Тригірський монастир під Житомиром
Під загрозою зсуву опинився Тригірський монастир під Житомиром
Українські католики та поціновувачі архітектури б'ють на сполох. Під загрозою - відомий Тригірський монастир, що під Житомиром. Зсув ґрунту загрожує йому руйнуванням. Монастир, побудований у середньовіччі, популярний серед паломників з усього світу.

Історичні дані про Тригірський Спасо – Преображенський чоловічий монастир завдяки радянській владі назавжди втрачені, адже після жовтневого перевороту настоятеля і всіх ченців виселили до Сибіру, а архіви знищили. Службу в храмі заборонили, хрести познімали. Найбільш сенсаційним в його історії є факт відновлення діяльності монастиря у 1942 році під час фашистської окупації.

Після війни Радянська влада вдруге закрити храм вже не наважилася. І звідусіль в Тригірський монастир тягнуться православні, аби побачити і доторкнутися до чудотворної ікони Божої матері. В архівах КДБ зберігся документ, в якому було зафіксовано факт отримання від ікони дару Божого чути і говорити глухонімому хлопчику. Але сьогоднішні реалії змушують звернути увагу на цей монастир хоча б заради збереження його як історично – духовної спадщини.

Михайло Водяницький, паломник:
- Я був у багатьох країнах, - у Франції, Туреччині. Скажу чесно - відношення їх до наших святинь краще ніж у нас самих.

У 1984 році, коли побудували греблю на річці Тетерів, ніхто не замислився про долю храму та найдревніших печер, що були вирубані монахами у 14 столітті. Вода піднялася на 20 метрів і водосховище стало реальною загрозою для монастиря. Під водою опинилися спочатку печери, а тепер вона підмиває грунт під самою святинею.

Ігумен Макарій:- Мы надеемся, что правительство Украины, власть наша, она уделит внимание нашей обители, нашей древней святыни. Поможет нам преодолеть все эти неприятности.

За словами ченців монастиря - сьогодні настав час прозріння. Їхні молитви спрямовані до Бога і земної влади. Остання має шанс залишити по собі згадку, надавши допомогу одному з найдревніших храмів в Україні.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.