Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


70 років тому більшовики розпочали масовий відстріл української інтелігенції

Подія дня 12386 переглядів

Опубліковано - 2.11.2007 12:34 | Всі новини | Версія для друку

70 років тому більшовики розпочали масовий відстріл української інтелігенції
70 років тому більшовики розпочали масовий відстріл української інтелігенції
Вперше, в сучасній історії України, у вшануванні пам'яті жертв більшовицького терору та етнічних чисток українців візьме участь Президент України.

Сьогодні 2 листопада ц.р., Президент України Віктор Ющенко візьме участь у скорботних заходах до 70-х роковин початку розстрілів українців у 1937 році у сталінських концтаборах.

Заходи розпочнуться о 17.00 і відбуватимуться біля пам’ятника Лесю Курбасу у Києві (вул. Прорізна, 8).

Програма передбачає покладання Главою держави та керівниками органів влади квітів до пам’ятника Л.Курбасу, проведення панахиди за участю ієрархів різних конфесій, а також мітингу.

Мітинг буде присвячений вшануванню пам’яті жертв Великого терору 1937 – 1938 років, зокрема розстріляних у ці дні 1937 року в урочищі Сандормох (Карелія) представників української наукової, художньої та політичної еліти (так званого Соловецького етапу).

Нагадаємо, що в урочищі Сандормох 2 листопада відбувся масовий розстріл української інтелігенції. В'язнів роздягали до білизни і зв'язували по двоє.

Тоді розстріляли історика Матвія Яворського, письменником Мирослава Ірчана, професора філології, поета-неокласика Миколу Зерова, режисера Леся Курбаса, драматурга Миколу Куліша... Цього дня розстріляно міністра освіти УНР Антона Крушельницького і його синів Остапа (24 роки) та Богдан (31 рік), міністра фінансів УРСР Михайла Полоза, письменників Олексу Слісаренка, Валер'яна Поліщука, Павла Филиповича, Михайла Ялового. Тут покояться Валер'ян Шдмогильний, Марко Вороний, Григорій Епік...

Загалом у ці дні 1937 року в урочищі Сандармох на півдні Карелії було розстріляно 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення.

Проте, це не був початок і не був кінець етнічних зачисток української землі від народу. Винищення українців більшовики розпочали практично одразу піссля жовтневого заколоту. Вже у 1920 році був організований перший штучний Голодомор в Україні.

Потім була хвиля репресій 1927-30 рр. коли вперше, із подачі Вишинського з'явився звинувачувальний термін “ворог народу”, який набув правової публічної реалізації під час “Шахтинського процесу” і показово та не випадково, що більшовики обрали для цього саме Україну.

Потім - був Голодомор 33-го року, який практично винищив населення Харківської, Донецької, Дніпропертровської, Луганської, Кіровоградської та Запорізької областей.

Потім був 37-й рік... Голодомор 47-го року...

Сьогодні достименно не відомо, скільки українців винищила людожерницька більшовицька влада. Проте, всі екперти і дослідники вважають, що кількиість жертв цивільного населення обчислювалася десятками мільйонів людей.

І сьогодні, вшановуючи пам'ять жертв більшовизму, ми звертаємо увагу на те, що жоден більшовицький кат так і не отримав покарання, на яке заслуговує. На сьогодні ні комуністична ідеологія, ні її носії не отримали в українській державі жодної правовї оцінки і продовжують вільно пропагувати свої ідеї. Більш того, правонаступник більшовиків КПУ - й досі править владу в українському парламенті. А донедавна - здійснювала її реально у складі правлячої коаліції із класовоблизькою патртією Регіонів.

Хіба це не нонсенс? Хіба пам'ять безневинних жертв наших родичів не зобов'язує нас раз і назавжди викорінити це криваве кубло із української землі?
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.