Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Батько Всесвітньої павутини запропонував концепцію перетворення WWW на GGG

Технології 10603 перегляди

Опубліковано - 24.11.2007 00:06 | Всі новини | Версія для друку

Британський академік Тімоті Бернерс-лі винайшов систему адресації інтернет-ресурсів
Британський академік Тімоті Бернерс-лі винайшов систему адресації інтернет-ресурсів
Тімоті Бернерс-Лі, творець Всесвітньої павутини (World Wide Web, WWW), запропонував подальшу концепцію розвитку свого дітища - так званий “гігантський глобальний граф” (Giant Global Graph).

Бернерс-Лі, уродженець Великобританії, створив первинну модель World Wide Web у восьмидесятих роках минулого сторіччя, працюючи в Європейській лабораторії фізики елементарних частинок в Женеві (CERN). Згодом були розроблені універсальний ідентифікатор документів (Universal Document Identifier, UDI), мова розмітки HTML і протокол HTTP. А восени 1990 року за підтримки Бернерса-Лі був запущений перший веб-сервер, після чого Всесвітня павутина була включена до проекту Internet.

Роздумуючи в своєму блозі, Бернерс-Лі відзначає, що зараз Всесвітня мережа переходить на наступний ступінь еволюції. Мова йде про трансформації World Wide Web в Giant Global Graph (GGG). Суть концепції GGG зводиться до формування єдиної моделі, що описує взаємні зв'язки всіх користувачів інтернету.

Тімоті Бернерс-Лі відзначає, що зараз користувачі інтернету при реєстрації в різних онлайнових сервісах вимушені знову і знову створювати документи з описом своїх захоплень, інтересів, кола друзів і таке іншеі. У результаті, аналогічні за своєю суттю документи можна знайти на сайтах Facebook, Linkedin, LiveJournal, Advogato і ін. Насправді всі ці файли повторюють один одного, проте Всесвітня павутина цього не розуміє.

Концепція "гігантського глобального графа" фактично має на меті переклад всіх соціально-орієнтованих сервісів на єдиний глобальний движок, який дозволить вивести інтернет на якісно новий рівень. Бернерс-Лі підкреслює, що на першому етапі еволюції була сформована Мережа, що дозволила взаємодіяти з комп'ютерами, не думаючи про сполучні кабелі. Потім з'явилася Всесвітня павутина, що дозволила забути про комп'ютери і сфокусуватися на документах, тобто, веб-сайтах. Тепер же мова йде про те, щоб зосередити увагу не на зв'язках сайтів один з одним, а на взаємодії безпосередньо користувачів інтернету.

Втім, навряд чи варто чекати, що концепція Giant Global Graph буде реалізована на практиці одразу. Найімовірніше, трансформація, навіть якщо і відбудеться, то затягнеться не на один рік, повідомляє “Комп`юлєнта”.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.