Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


КС вирішив долю нардепів-сумсників. А Піскун - дешево пропіарився

Правосуддя 7210 переглядів

Опубліковано - 31.01.2008 15:15 | Всі новини | Версія для друку

КС вирішив долю нардепів-сумсників. А Піскун - дешево пропіарився
КС вирішив долю нардепів-сумсників. А Піскун - дешево пропіарився
Конституційний Суд України визнав повністю неконституційним закон про особливості звільнення з посад осіб, що суміщають депутатство з іншою працею. Стосовно терміну складання повноважень.

Відповідне рішення було оголошено сьогодні Конституційним Судом за поданням 52 народних депутатів щодо відповідності Конституції України Закону «Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності" від 8 липня 2005 року та конституційним поданням 89 народних депутатів про офіційне тлумачення положень пункту 2 частини 2 статті 90 Конституції України, статті 5 Закону України «Про особливості звільнення з посад, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності».

КС об’єднав обидва подання в одне конституційне провадження.

Суд дійшов висновку, що за своїм змістом закон не відповідає Конституції України щодо захисту конституційного права людини на працю. Тому, згідно з положенням статті 152 Конституції, є підстави для визнання його неконституційним повністю.

У рішенні КС зазначається, що в разі обрання громадянина народним депутатом він має припинити свою діяльність, яка є несумісною з новим статусом. При цьому закон безальтернативно покладає зобов’язання щодо виконання таких дій на певних суб’єктів владних повноважень без з’ясування позиції особи, яку обрано народним депутатом.

КС зазначає, що у разі призначення народного депутата на посаду, яка є несумісною з депутатським мандатом, він зобов’язаний подати лише особисту заяву про складання своїх повноважень.

При цьому, згідно із положенням ч. 4 ст. 78 Конституції України, вказані дії народний депутат зобов’язаний здійснити протягом 20 днів. Однак цьому зобов’язанню одночасно кореспондує і право народного депутата на виконання зазначених дій у 20-денний строк. Тому КС дійшов висновку, що встановлення у законі строку 15 днів для вирішення питання про несумісність не відповідає конституційній нормі.

КС також зазначає, що положення частини 2 ст. 88 Конституції визначають повноваження голови Верховної Ради як посадової особи і не наділяють цю особу правом обмежувати виконання народним депутатом його конституційних повноважень, зокрема, видавати розпорядження про блокування дії персональної електронної картки для голосування цього народного депутата, припинення нарахування йому заробітної плати і відшкодування інших витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень. Виходячи з цього, норма закону, яка передбачає такі дії голови ВР, суперечить Конституції.

Оскільки КС дійшов висновку про неконституційність, необхідність в офіційному тлумаченні норм закону за поданням 89 народних депутатів відпала.

Як пояснив суддя-доповідач Віктор Шишкін, відповідне рішення Суду надасть змогу парламенту робити усе можливе, аби в майбутньому «закони не ухвалювалися хаотично».

За його словами, Конституція чітко передбачає, що протягом 20 днів депутат має написати заяву про складання своїх депутатських повноважень у разі його призначення на іншу посаду. При цьому, за словами судді КС, не від депутата залежить, коли Верховна Рада розгляне це питання.
Миттєво депутат від Партії регіонів Святослав Піскун знайшов привід для піару. Він заявив, що має намір подавати до суду з метою поновлення на посаді генпрокурора.

За словами Піскуна, така підстава у нього з’явилася після визнання Конституційним Судом закону про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності неконституційним.

Піскун зазначив, що таким чином Указ Президента Віктора Ющенка про його звільнення з посади генпрокурора у травні 2007 року є неконституційним, оскільки причиною його звільнення було саме сумісництво.

"Я задоволений, що таке рішення Конституційний суд ухвалив. Тепер всім зрозуміло, що президент видав неконституційний указ. Зараз у мене є всі підстави подавати у суд, і скоро у нас буде два генеральні прокурори", - сказав він.

На питання, як він збирається вирішувати питання з нинішнім генпрокурором Олександром Медведьком, Піскун відповів:

"Ми вирішимо питання з Медведьком. Ми з ним сядемо, поговоримо, чи у Президента, чи так, хто у нас буде генпрокурором. Але хтось з нас має піти".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Правосуддя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.