Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Розлучення із РУЕ. Під скандальні підсумки роботи Бойка-Януковича

Газоват 6663 перегляди

Опубліковано - 2.02.2008 23:07 | Всі новини | Версія для друку

Розлучення із РУЕ. Під скандальні підсумки роботи Бойка-Януковича
Розлучення із РУЕ. Під скандальні підсумки роботи Бойка-Януковича
Україна відмовитися від послуг посередників у постачанні газу.

Про це під час прес-конференції заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

За її словами, на засіданні Ради національної безпеки та оборони в п’ятницю було ухвалено рішення поступово відійти від послуг компаній “РосУкрЕнерго”, “Укргаз-Енерго” та інших посередників, що постачають газ до України.

Як зазначила Юлія Тимошенко, планується, що Україна перейде на прямі контракти з країнами-постачальниками газу. Глава Уряду наголосила, що цей процес проходитиме “еволюцiйно, щоб не дестабілізувати жодних процесів транспортування газу через територію України, а також не допустити будь-яких коливань для внутрішнього ринку України”.

Як відзначила Юлія Тимошенко, на сьогоднішній день компанія НАК “Нафтогаз України” практично відсторонена від внутрішнього ринку газу і від його продажу компаніями “РосУкрЕнерго” і “Укргаз-Енерго”. У результаті до “Нафтогазу” виникають вимоги кредиторів, а “компанія не одержує якого-небудь потоку грошей, тому що на всіх потоках грошей від реалізації газу сьогодні знаходиться компанія “Укргаз-Енерго”.

Прем’єр-міністр підкреслила, що РНБО на своєму засіданні вирішила, що НАК “Нафтогаз України” “повертаються усі права з реалізації газу на внутрішньому ринку України. Це означає, що після відповідного Указу Президента будуть переглянуті ліцензії на торгівлю газом компанією “Укргаз-Енерго” й іншими посередниками на території України, і НАК "Нафтогаз" поверне собі колишню міць у керуванні системою реалізації газу і від цього покращиться його фінансовий стан", - сказала Юлія Тимошенко.

Ще одне рішення РНБО стосується побудови внутрішнього ринку газу України. Юлія Тимошенко відзначила, що Уряд доручить Національній комісії регулювання електроенергетики України вивчити питання щодо формування собівартості видобутку українського газу - за якою ціною і кому він реалізується, і як забезпечується газом промисловість.

Керівник Уряду підкреслила, що через кілька тижнів за результатами цього вивчення Уряд доповість Президентові України про собівартість українського газу, про те, кому він реалізується і чи є ціна на український газ такою, що окупиться.

На засіданні РНБО, як повідомила Прем'єр-міністр, було дане доручення силовим структурам провести розслідування з кожного випадку, що має карні ознаки або ознаки корупції, і вжити відповідних заходів щодо компаній або окремих осіб, які діють на газовому ринку України.

Глава Уряду продемонструвала угоди, що були укладені колишнім керівництвом НАК “Нафтогаз Україна” з компанією “РосУкрЕнерго”. Ці угоди спровокували погіршення фінансового стану НАК “Нафтогаз”.

Так, перша угода, що підписана 29 липня 2004 року на термін з 2005 по 2030 роки, стосується плати за транзит природного газу територією України.

В угоді зафіксовано ставку плати за транзит 1 тис. куб. метрів природного газу територією України в розмірі 1,09 дол. на 100 км транспортування. При цьому, сторони не мають права переглядати тарифну ставку протягом перших двох років, а потім протягом 25 років – лише двічі її переглянути, що вже було зроблено.

“Практично до 2030 р. підписано угоду для “РосУкрЕнерго” на транспортування природного газу за ціною, значно нижче ринкової. Тобто, практично за рахунок знову ж нищення фінансового стану НАК “Нафтогазу”, нищення компанії, яка є основою стратегічної енергетичної безпеки України, підписувалися такі угоди”, - зазначила Юлія Тимошенко.

Друга угода розрахована на 2005-2030 рр. і укладена також 29 липня 2004 р. Вона стосується передачі газових сховищ України в експлуатацію компанії “РосУкрЕнерго”.

“Згідно з угодою, оплата вартості експлуатації газових сховищ по закачці, зберіганню і відбору газу здійснюється на рівні 2,25 долара за 1 тис. кубічних метрів газу за щорічний період зберігання. І далі, така ж сама позиція - жодна зі сторін не має права вимагати перегляду тарифних ставок протягом перших двох років, а далі – жодна зі сторін не має права вимагати перегляду цін цього контракту більше, ніж два рази протягом всього терміну 25 років. Хоча ціна вже двічі переглядалася”, - наголосила Прем’єр-міністр.

Прем'єр-міністр висловила впевненість у тому, що відповідне доручення також буде оформлено рішенням РНБО. Президент Віктор Ющенко доручив Урядові протягом двох тижнів розробити концепцію виходу НАК “Нафтогаз України” з такого важкого фінансового стану. “Починаючи із сьогоднішнього дня, будуть мобілізовані практично всі органи державної влади, які відповідають за ситуацію в газовій сфері”, - відзначила Глава Уряду.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.