Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


МОРОЗна ніч на Купайла

Подія дня 8699 переглядів

Опубліковано - 7.07.2006 17:34 | Всі новини | Версія для друку

МОРОЗна ніч на Купайла
МОРОЗна ніч на Купайла
Пізнього вечора, не дочекавшись опівночі, Олександр Мороз отримав свою квітку папороті - крісло голови Верховної Ради України. Перше привітання - від Медведчука.

Ставши в четвер головою Верховної Ради, Олександр Мороз вкотре показав себе блискучою політичною твариною, повідомляє "Українська правда" .

І це визначення – зовсім не спроба образити Олександра Олександровича.

Просто він знов переграв своїх суперників у дарвіністичних змаганнях під назвою "українська політика".

Він не був ані більш цинічним, ані більш безпринципним. Він просто виявився досвідченішим.

МОРОЗ СТАВ СПІКЕРОМ І ГОТОВИЙ ДОМОВЛЯТИСЯ З РЕГІОНАМИ ПРО КОАЛІЦІЮ

Про це повідомив голова лічильної комісії Євген Шаго в четвер з трибуни.

За його словами, з 238 депутатів, що отримали бюлетені, всі підтримали кандидатуру Мороза.

"Азаров не отримав жодного голосу", - додав Шаго. При цих словах всі депутати Партії регіонів аплодували Азарову стоячи.

"Таким чином, відповідно до Конституції України лічильна комісія вирішила вважати обраним головою Верховної Ради Олександра Мороза", - зазначив Шаго.

Обраний спікер парламенту Олександр Мороз не виключає створення у парламенті широкої коаліції. Це Мороз дав зрозуміти під час брифінгу після його обрання.

За своїм складом і ідеологією і "Наша Україна", і БЮТ, і Партія регіонів відрізняються надзвичайно мало", сказав Мороз.

"У мене на столі лежить угода, парафована "Нашою Україною" і Партією регіонів. Там навіть назва така ж сама – коаліція демократичних сил", додав Мороз.

Він додав, що соціалісти на своїй політраді у п’ятницю розглянуть питання про участь у коаліції разом із ПР. Він визнав, що об'єднання із регіоналами "з одного боку, нібито суперечить ідеологічним засадам, які проголошувалися під час виборів".

При цьому Мороз визнав, що досі існує помаранчева коаліція. "Поки немає заяви від жодної фракції, що така коаліція зруйнована", сказав він.

Мороз зазначив, що бачить свою роль у тому, щоб "шукати злагоду між двома частинами парламенту", тому що "соціалісти можуть розмовляти і з однією, і з іншою частиною парламенту".

Він повідомив, що поки не отримав привітання від президента Ющенка. "Ми не спілкуємося через мобільний телефон. Очевидно, така розмова відбудеться завтра", вважає Мороз.

Водночас він додав, що розмовляв із Юлією Тимошенко. "Я залишаюсь із почуттям поваги до Юлії Тимошенко. Під час переговорів вона вела лінію послідовну, і вона не могла б заперечити, що я її підтримував", - наголосив він.

Мороз також зазначив, що, "якби Тимошенко висувала свою кандидатуру, і коаліція діяла так, як потрібно для суспільства, вона була б рекомендована і обрана на посаду прем’єра".

"Як буде розвиватися події ближчим часом, подивимося. Думаю, що відповідь буде не пізніше вівторка", - додав він.

ЖВАНІЯ ВИДАВ МОРОЗУ ЧОРНУ МІТКУ

Представник "Нашої України" Давид Жванія вважає спікерство лідера Соцпартії Олександра Мороза тимчасовим.

"Мороз поховав Соцпартію як таку, обмінявши це на три дні перебування у кріслі спікера", - сказав Жванія журналістам.

Він пояснив, що Партія регіонів спробує залучити до коаліції "Нашу Україну", яка після "зради Мороза" не буде з ним брати участь у одній коаліції.

"Ми не підемо в одну коаліцію з соціалістами і комуністами – це однозначно", заявив Жванія, додавши, що можливість об'єднання з Партією регіонів у нових умовах ще не обговорювалась із "регіоналами".

Жванія сказав, що в разі згоди "Нашої України" на коаліцію з Партією регіонів вони вимагатимуть зміщення Мороза с посади спікера.

"Він – професійний зрадник, жадібна, цинічна, корислива людина", - додав Жванія.

У свою чергу представник Соцпартії Ярослав Мендусь повідомив Українській правді, що обрання Мороза спікером дає шанс на створення широкої коаліції за участі Партії регіонів та "Нашої України".

"Сьогоднішнє голосування відкриває шлях для створення коаліції у широкому форматі, про що неодноразово говорив президент - нам треба сшивати Україну", - додав Мендусь.

"НАША УКРАЇНА" ЙДЕ В ОПОЗИЦІЮ

Фракція "Наша Україна" переходить в опозицію. Про це повідомив лідер фракції Роман Безсмертний, повідомляє УНІАН.

"Є нова більшість, хай працює, ми будемо в опозиції", - сказав він.

У свою чергу Роман Зварич додав, що Олександр Мороз, звичайно, буде спікером більшості, але "Нашої України" в цій більшості не буде.

"Наша Україна не буде підтримувати будь-яку коаліцію, в якій будуть позакоаліційні призначення", - заявив Зварич.

ТИМОШЕНКО ПРОПОНУЄ РОЗПУСТИТИ ПАРЛАМЕНТ

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко вважає, що в ситуації, яка склалася в парламенті, доцільно було б його розпустити. Про це вона заявила після завершення погоджувальної ради у п’ятницю.

"Ми розцінюємо коаліцію, яка була задекларована між БЮТ, "Нашою Україною" та СПУ, як таку, яка не відбулася. Як таку, яка з правової точки зору не народилася, а це значить, що з моменту початку роботи парламенту минуло значно більше 30 днів, а коаліція не зруйнована, а просто не створена", - сказала вона.

За словами Тимошенко, передчасно говорити про новий формат коаліції.

"Будь-які дії до того, поки президент Віктор Ющенко не визначиться, чи буде він застосовувати конституційне право щодо розпуску такого парламенту, чи прийме рішення, що парламент буде працювати, можна вважати, що цей парламент працює напівлегально", - сказала Тимошенко.

Тимошенко переконана, що "напівлегальний" статус парламенту зумовлений і вимогами конституції, і "тим, що Мороз, коли йшов на вибори, не декларував, що він буде створювати коаліцію з Партією регіонів".

"І я переконана, що сьогодні такої підтримки (яка була на парламентських виборах) у Соцпартії немає. Комуністи йшли на ці вибори, боролися з олігархами, у тому числі, з "регіонами". Але сьогодні вони також порушили свої слова перед виборцями. Тому і з політичної точки зору вчорашнє ситуативне утворення не є легітимним в очах суспільства", - додала Тимошенко.

На думку лідерки БЮТ, останні події жодним чином не свідчать про єднання України, а натомість "зроблена спроба повернення старої банди, з якою боролася вся країна".

Відповідаючи на питання, чи піде БЮТ в опозицію, Тимошенко відповіла: "Наша політична сила збере партійний осередок, збере спеціальне засідання політради, і після того ми повідомимо офіційну позицію нашого блоку".

ЯНУКОВИЧА ВИСУНУЛИ НА ПРЕМ'ЄРА

Політрада Партії регіонів висунула Віктора Януковича на посаду прем'єр-міністра.

"Ми прийняли рішення запропонувати на розгляд коаліції (у форматі Партії регіонів, Соцпартії та КПУ), в разі її створення, висунення кандидатури Віктора Януковича на посаду прем'єр-міністра", - сказав Євген Кушнарьов.

За його словами, в разі ухвалення коаліцією кандидатури її буде представлено на розгляд президенту.

За словами Кушнарьова, о 17.00 у сесійній залі парламенту відбудеться засідання трьох фракцій: Партії регіонів, Компартії та Соцпартії, на якому обговорюватиметься питання щодо формату коаліції.

Кушнарьов також зазначив, що Соцпартія та Компартія вже дали свої попередні згоди бути присутніми на цьому засіданні.

МЕДВЕДЧУК "ПРОКИНУВСЯ" І СТАВ РОЗКАЗУВАТИ, ДЕ ТРЕБА БУТИ ПОМАРАНЧЕВИМ

Бути в опозиції для "помаранчевих" більш звично, а для країни - більш корисно, вважає лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук.

Про це він сказав у п'ятницю, повідомляє прес-служба партії.

"Вже очевидно, що так званої "демократичної коаліції" ніколи і не було, як не було і щирого прагнення її створити", - заявив Медведчук.

"Просто йшла тверда політична гра, в якій рано чи пізно хтось повинен був програти", - додав він.

На його думку, "передумовою цього можна вважати події вересня минулого року, що привели до відставки уряду Тимошенко".

"Життєздатні коаліції, як відомо, створюються партнерами, а не суперниками", - заявив лідер СДПУ(о).

За його словами, "якби коаліція існувала, то їй би не змогло зашкодити ніяке блокування трибуни Верховної Ради".

"А сьогодні просто усе стає на свої місця і коаліцію формує той, хто і повинен був її сформувати - переможець у виборчій кампанії, Партія регіонів", - підкреслив Медведчук.

Як відомо, лідер СДПУ(о) першим привітав Олександра Мороза з його обранням на посаду спікера Верховної Ради.

ПАРТІЯ МОРОЗА ПОГОДИЛАСЬ НА ШИРОКУ КОАЛІЦІЮ

Політрада Соцпартії ухвалила рішення щодо створення широкої коаліції у парламенті.

"Політрада нашої партії у тривалій дискусії дала дозвіл на створення більш широкої коаліції з участю різних фракцій у парламенті", - зазначив лідер СПУ, голова Верховної Ради Олександр Мороз по завершенні засідання.

За його словами, "політичні заяви "Нашої України" та "Батьківщини" щодо припинення коаліції дають підстави юридично оформити цю обставину і ухвалювати рішення відповідно до ситуації, оскільки влада має бути створена в Україні".

За словами Мороза, зараз представники СПУ прямують на засідання трьох фракції парламенту (СПУ, КПУ та Партії регіонів), де планують визначитися щодо цієї ініціативи.

На питання щодо кандидатури Віктора Януковича на посаду прем’єра Мороз зазначив, що це питання не обговорювалося.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.