Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна розпочала рух до зони вільної торгівлі з ЄС

Подія дня 9718 переглядів

Опубліковано - 18.02.2008 12:14 | Всі новини | Версія для друку

Україна розпочала рух до зони вільної торгівлі з ЄС
Україна розпочала рух до зони вільної торгівлі з ЄС
Президент України Віктор Ющенко провів зустріч з членом Європейської комісії з питань торгівлі Пітером Мендельсоном у розширеному форматі та віч-на-віч.

Цим було започатковано офіційний старт переговорного процесу між Україною та ЄС про створення поглибленої зони вільної торгівлі.

Глава держави подякував Мендельсону за особисту відданість цьому переговорному процесу ще на етапі його підготовки.

«Сьогоднішній день я розглядаю як початок офіційного переговорного процесу щодо створення зони вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом», – сказав Віктор Ющенко під час зустрічі віч-на-віч. Цю подію він назвав знаковою і другою за значенням після офіційного вступу до Світової організації торгівлі, повідомляє прес-служба.

«Ми розраховуємо, що 2008 рік буде найбільш активним роком з проведення переговорного процесу щодо формування поглибленої зони вільної торгівлі», – заявив Глава держави. Він повідомив, що з цією метою українська сторона посилить своє дипломатичне представництво в ЄС.

Характеризуючи відносини Україна – ЄС, Президент наголосив на фактичному збільшенні активності і значенні економічної співпраці з ЄС. Це підтверджується показниками взаємного товарообігу, що склав 32 мільярди доларів та структурою іноземних інвестицій, три чверті з яких надходять з країн ЄС.

«Це наш торговий партнер номер один», – констатував Президент.

Ющенко висловив очікування української сторони щодо якісних змін у партнерстві, в тому числі економічному, з Європейським Союзом. У більш широкому контексті Глава держави запевнив, що європейська інтеграція є пріоритетом як зовнішньої, так і внутрішньої політики України.

Президент акцентував на тому, що базовим принципом домовленостей у рамках створення зони вільної торгівлі стане забезпечення вільного переміщення товарів, послуг, капіталів та, частково, робочої сили.

Глава держави підтвердив стратегічне значення переговорного процесу між Україною та Європейським Союзом щодо укладення нової посиленої угоди.

В.Ющенко висловив сподівання української сторони, що проект політичної частини цієї угоди буде підготовлений до вересня цього року, на який заплановано проведення Саміту «Україна – ЄС».

Відповідаючи на запитання журналістів після зустрічі П. Мендельсон пояснив бачення Єврокомісією майбутнього документа.

«Ми прагнемо угоди, яка була б усебічною, амбітною та глибокою. Це буде довга складна робота, але вона не триватиме жодного зайвого дня, аніж необхідно для гарантування цілей, які ми переслідуємо», – відповів член ЄК на запитання журналістів щодо термінів самих переговорів.

Зі свого боку Віктор Ющенко окремо прокоментував для преси вигоди, які Україна отримає від створення поглибленої зони вільної торгівлі з ЄС. До таких моментів він відніс лібералізацію торговельних відносин між Україною та Європейським Союзом та модернізацію української економіки.

«Лібералізація відносин в області руху товару, послуг, капіталу, в значній мірі – робочої сили, це той потенціал, який в найближчі роки, за оцінками різних експертів, може підняти на порядки інтенсивність наших відносин», – заявив Президент України.

У свою чергу, Мендельсон зауважив, що це дуже важливий день не лише для України, а й для Євросоюзу. «Я думаю, є добрим знаком, що ЄС також відданий ідеї створення зони вільної торгівлі з Україною», - сказав він, додавши, що сьогодні започатковується нова стадія економічних відносин з Україною.
За словами Мендельсона, зона вільної торгівлі має стати основним моментом нової посиленої угоди Україна-ЄС. На його думку, це стане важливим не лише для торгових та економічних відносин, а й для інтеграції України до європейських структур.

Довідка. Угода про вільну торгівлю зменшить витрати на імпорт з ЄС для українських підприємств і споживачів, а також сприятиме доступу України до єдиного ринку ЄС, який є найбільшим у світі. Ця угода буде частиною нової розширеної угоди між ЄС та Україною, переговори з якої вже ведуться. Також Угодо про вільну торгівлю між ЄС та Україною є частиною ширшої політики Євросоюзу, спрямованої на створення стабільного і процвітаючого європейського кола сусідів за допомогою поглиблення економічних зв’язків.

Серед експортних ринків Євросоюзу Україна зараз посідає 25-ту сходинку. ЄС є першим торговим партнером України, після якого йде Росія. В останні роки спостерігалось стабільне зростання обсягів торгівлі між ЄС та Україною, які у 2006 році (у грошовому вимірі) становили 26 млрд. євро. Останні дані за 2007 рік свідчать про продовження цієї тенденції.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.