Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Україні чергова археологічна сенсація

Відкриття Регіон: Волинська область 18419 переглядів

Опубліковано - 14.07.2006 17:39 | Всі новини | Версія для друку

Знахідка є. Коштів на її збереження - зась...
Знахідка є. Коштів на її збереження - зась...
У передмісті Луцька, в урочищі Гнідавська Гірка, археологи випадково натрапили на п'ять старовинних помешкань та піч, якою користувалися наші пращури у Х столітті. Науковці запевняють - такі знахідки в Україні трапляються дуже рідко.

Щодо урочища Гнідавська Гірка, то за кількістю виявлених пам'яток йому немає рівних у всьому Західному регіоні.
Унікальну археологічну знахідку відкопали волинські археологи в передмісті Луцька. В урочищі Гнідавська Гірка вони знайшли п’ять старовинних помешкань. Деякі з них датують VII століттям – тобто ще до створення Київської Русі. На знахідку вчені натрапили цілком випадково. Вони досліджувати територію, передану під будівництво приватного житлового будинку. Їх здивувало, що на відносно невеликій глибині – майже три метри - була глина. Коли копнули глибше, зрозуміли, що це - справжнє житло.

Олексій Златогорський, заступник директора Волинської філії охоронно-археологічної служби України: "Це історичний розвиток даного передмістя Луцька. Він все-таки хоч і заселявся в різні періоди, але зберігав пам’ятки в себе в землі. Практично це урочище Гнідавська Гірка – це скарбниця історії. Можна було тут зробити навіть музей під відкритим небом, хоча кошти цього не дозволяють”.

А ще більше здивувалися науковці, коли знайшли піч Х століття. Важить вона майже півтонни, а найголовніше – дуже добре збереглася.

Володимир Онуфрійчук, науковий співробітник Інституту археології НАН України: "Унікальність полягає в тому, що в цей період з VII по ХI століття люди, поселення, входять в інше поселення. Тобто, житло одного століття наслоюється на житло іншого століття. Дана піч унікальна тим, що така піч – в Україні є тільки в музеї Пирогово в Києві. І було б дуже добре, якби наш музей мав можливість її демонтувати і перевезти".

За законом, знайдену піч археологи мають передати у Волинський краєзнавчий музей. Однак, поки що там немає 3,5 тисяч гривень, аби її перевезти. Водночас волинські бізнесмени пропонують за знахідку півмільйона гривень. Поки музейники шукають гроші, археологи консервують пам’ятку. Вони засипають цінну знахідку землею, аби дощ чи спекотне сонце її не знищили.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.