Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Закарпатська Мекка можлива?

Туризм Регіон: Закарпатська область 11836 переглядів

Опубліковано - 15.07.2006 19:49 | Всі новини | Версія для друку

Мукачівський Замок
Мукачівський Замок
Найбільше туристів у Закарпатті турбують банальні речі – відсутність стражів порядку в людних місцях і нестача туалетів. Також гостей неприємно дивують натовпи жебраків і мала кількість місць для паркування туристичних автобусів.

Сьогодні попит на туристичні послуги у Закарпатті набагато перебільшує "якісні" пропозиції. І місцеві оператори не в змозі повною мірою використати цю можливість.

Індустрія туризму – це сектор, що розвивається найшвидше у світовій економіці. За статистичними даними, за останні 20 років середньорічні темпи приросту валютних надходжень від міжнародного туризму складають 14%. Загальний обсяг офіційно наданих послуг у цій сфері в Україні за минулий рік значно перевищив цифру попереднього року. Чималий внесок у загальний результат вніс Закарпатський край. А багатющі природні й історико-культурні красоти нашого регіону можуть зробити його туристичною Меккою уже найближчим часом. Постійно зростаюче число туристів, які відвідують область, підтверджує даний тезис. Так, за неофіційними даними, минулого року Закарпаття відвідали біля 100 тис. іноземців, в той час як в офіційній статистиці фігурує набагато менша цифра. За останні два роки хоча і спостерігається зменшення приїжджих із США і Канади, проте збільшується кількість німців, австрійців, а особливо словаків, угорців, чехів, поляків. Приплив туристів стримувався, окрім іншого, ще й складною процедурою отримання віз. Але тепер ця проблема практично вирішена, що повинно сприяти зростанню числа гостей в області.

Перше, що оцінюють, приїжджі після природних і архітектурних красот – готелі. Готельна індустрія приносить до 60% всіх доходів галузі. Хоча в цілому ціни на ці послуги в регіоні ще доволі низькі, уже з’явилися готелі, вартість проживання в яких можна співставити з рівнем європейських готелей того ж класу. Але набір послуг тут поки що надто обмежений, а їх якість слаба. І коли в більшості готелей Європи перелік додаткового сервісу, наданого проживаючим, перевищує 80 найменувань, у кращих українських він ледве доходить до 30. А продуктивність праці у вітчизняному готельному господарстві складає сьогодні 16% від рівня розвинутих країн (і Закарпаття тут не виключення). Так що заповнюваність закарпатських готелей зовсім не висока – більшість туристів зупиняються у приватному секторі. Регіон, на жаль, приймає ще дуже мало багатих "візитерів", котрі можуть дозволити собі відпочивати "по повній програмі". Тому найінтенсивніше нині розвивається сектор міні-готелей на околиці міста, послуги яких знаходяться в середньому ціновому сегменті.

Розширення об’ємів інвестування можна очікувати у випадку повного врегулювання питань покупки-продажу землі, а також за умови подальшого росту благополуччя місцевого населення і приїжджих туристів. Справа в тім, що висока вартість будівництва і реконструкції готелей пов’язана з більшою частиною імпортних матеріалів, приводить до значного подорожчання робіт і збільшує строк окупності проектів. Тому місцевий капітал не спішить у цю галузь. А тим часом бар’єри для приходу на регіональний ринок підприємців із інших областей дорівнюють нулю. Так що зайти в регіон може "кожен, кому не лінь". До речі, нині в готельне господарство Закарпаття найактивніше вкладають капітал з Києва (правда, поки в "експериментальному" режимі). Та поряд з цим нерухомість і якісні послуги у краї дорожчають. За останні два роки ціни на нерухомість зросли у два рази. Окрім того, по мірі зростання кількості заможних людей росте і внутрішній туризм. Отож, прогнозування росту вартості активів може бути реально перевершений і в майбутньому.

Нині, згідно з результатами відповідних служб, найбільше туристів у Закарпатті турбують банальні речі – відсутність стражів порядку в людних місцях і нестача туалетів. Також гостей неприємно дивують натовпи жебраків і мала кількість місць для паркування туристичних автобусів. Не задоволені приїжджі і станом пам’ятників історії й архітектури. (На реконструкцію одного будинку в історичному центрі міста необхідно не менше 1 млн. грн. Оскільки нині мало провести "косметичний ремонт" – необхідне міцне підсилення всієї конструкції будинку).

Проте, нас закарпатців не полишає надія, що Україна найближчим часом таки відчує економічну стабільність. І тоді зможемо очікувати більш активного вкладання ресурсу в туристичну інфраструктуру резидентами інших країн. Отже й туристична інфраструктура Закарпаття почне розвиватися динамічніше.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Туризм»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.