Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому людина їсть більше, ніж їй потрібно?

Охорона здоров`я Регіон: Харківська область 13565 переглядів

Опубліковано - 20.07.2006 22:56 | Всі новини | Версія для друку

Чому людина їсть більше, ніж їй потрібно?
Чому людина їсть більше, ніж їй потрібно?
Харківський вчений отримав грант на продовження дослідження проблеми: чому людина їсть, навіть коли не відчуває браку в енергії.

Чому людина їсть більше, ніж їй потрібно. Це тема дослідження вченого-біохіміка Андрія Загайка, одного з лауреатів конкурсу «Молодий вчений 2006». Неекономне харчування, вважає вчений, - це феномен хом'яків, свиней і людей. Думка біохіміка – в усьому винні гормони ендоканабіноїди, близькі за структурою до речовин конопель, вони відповідають за апетит.

Повні збори харківських ректорів - перший ряд, губернатор на сцені. У філармонії вручають нагороди молодим вченим - диплом, квітка, комп'ютер. Десять номінацій, сотня лауреатів - юристи й гуманітарії, математики й хіміки.

Головних переможців семеро - ці вчені отримують гранти на продовження досліджень. Сім робіт журі обрало з-понад 200. В основному теми технічні.

Робота біохіміка Андрія Загайка - виключення. Завдяки гранту, він продовжить досліджувати проблему: чому людина їсть, навіть коли не відчуває браку в енергії.

Андрій Загайко, біохімік:
- Ми вивчаємо вміст у головному мозку особливих речовин, регуляторів харчової поведінки, які називаються ендоканабіноїди, які є аналогами, точніше їхніми аналогами є речовини з конопель. Власне, так було й з речовинами з маку. Морфіни спершу були відкриті, потім виявилося, що в мозку людини є речовини свої – ендорфіни.

Робота водночас і фундаментальна - нейрохімія – неоране наукове поле, говорить вчений, речовини, які вивчає біолог, відкрили лише 10 років тому, - але і прагматична.

Можливо, тому журі вирішило дати грант. Поки лікування за допомогою ідеального аналога речовин з конопель - лише теорія. В організмі речовина перебуває у надмікроскопічних дозах, а тому з нею складно працювати. Але головне, механізм зрозумілий.

Андрій Загайко, біохімік:
- Дозволяє підсилювати прийняття їжі, підвищувати апетит. І згідно з цим, змінюючи ці речовини, даючи аналоги цих речовин, можна впливати на якісь харчові й поведінкові реакції людини, і в такий спосіб впливати на кількість їжі, що надходить в організм людини».)

Сучасні засоби для схуднення вчений називає небезпечними. По-перше, повні люди приймають нехарактерні для організму речовини, а тому побічний ефект не піддається прогнозам. А по-друге, лікують модні засоби не причину хвороби - а наслідок, не з мозком працюють, а тільки прибирають жирові відкладення.

Ще одним плюсом роботи вчений називає можливість допомагати як занадто повним, так і людям з поганим апетитом. Якщо кількість природного аналога речовин коноплі в організмі підвищувати – людина постійно відчуватиме потребу в їжі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.