Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українці перетворили соняшник на пальму

Технології Регіон: Харківська область 11106 переглядів

Опубліковано - 21.07.2006 00:39 | Всі новини | Версія для друку

З насіння соняшника роблять пальмову і какао-олію
З насіння соняшника роблять пальмову і какао-олію
Допоки українські політики гудуть у Раді і будують хто швидше намети в парках і на площах, українські ж наковці роблять відкриття. Роблять казку реальністю. Чи бачена справа, щоб зі звичайного соняшника добували пальмову олію! І не тільки.

З його насіння роблять ще і какао-олію, пише журналіст "Московського комсомольця" Валентин Звегінцев.

Повідомлення виглядало як жарт. Інформагентство розповіло, що в Харківському інституті рослинництва вивели нові сорти соняшника. З одного добувають пальмову олія, з другого - какао. Ми, якщо чесно, не повірили. Про уся випадок звірилися з календарем - надворі не 1 квітня, а середина липня. Нічого не залишалося робити, як дзвонити в Харків і з’ясовувати, що це вони там винайшли і чи можливо зі звичайної насіння одержати пальмове і какао-олію.

З’ясувалося, що це не жарт, а правда. Директор інституту Віктор Кириченко розповів нам, що до цього відкриття їх інститут йшов 30 довгих років.

- Ще в 1967 році був винайдений спосіб добувати із соняшника оливкову олію, але ми вирішили піти далі і змусити рослину давати нам і інші олії, - розповів "МК" Кириченко.

Далі посипалися специфічні фрази, і кореспондент "МК" став повільно тонути в термінах. "Олеінова кислота", "ланолінова кислота", "мутагенез"... Якщо перевести мову директора з наукової на людську мову, то виходить от що. Якщо над зернятком звичайного соняшника провести деякі дії і змусити його мутувати, то воно з задоволенням стане виробляти і пальмову олію, і какао-олію, і оливкову.

- Сьогодні новий сорт "Капрал" проходить державні випробування . До речі, у нашому соняшнику пальмової олії навіть більше, ніж у самій пальмі! - розповідає Киричевський.

Зазначимо для справедливості, що винахід це зовсім не українських учених, але саме вони першими розробили промисловий спосіб видобутку цих олій із соняшника. Нас також зацікавило, а чи не міняється при цих мутаціях сама квітка. Може бути, вона тепер більше схожа на пальму?

- Ну що ви! Він точно такий же, як і звичайний соняшник. Ну, може, пофарбований ледь яскравіше.

Зараз пальмову олію і Україна, і Росія завозять з Малайзії, яка на цьому робить гарний бізнес.

- У рік наші країни закуповують близько 230 тисяч тонн. Це олія необхідна для кондитерів, для маслозаводів. Але справа в тому, що пальма - це рослина. Воно може занедужати, може трапитися неврожай. А отут ми! Звичайно, зараз наш спосіб видобутку олії дорожчий, ніж у Малайзії, але згодом ми зрівняємося за ціною, а може, зможемо навіть зробити його дешевшим, - говорить Киричевський.

Однак у Харкові не збираються зупинятися на досягнутому. Зараз щосили йде робота над одержанням з насінь соняшника оливи для двигунів. Оскільки вона буде не синтетичною, а біологічною, то і шкоди навколишньому середовищу від неї буде набагато менше.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія народу починається не з писемних згадок про нього, а з тих часів, які історична пам'ять цього народу зберегла””
Юрій Шилов

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.