Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Археологи знайшли палац часів Троянської війни

Відкриття 26605 переглядів

Опубліковано - 28.03.2006 16:14 | Всі новини | Версія для друку

Ахілл та Аякс грають в кості. Розпис амфори Ексекія.
Ахілл та Аякс грають в кості. Розпис амфори Ексекія.
Грецькі археологи знайшли на острові Саламін поблизу Афін залишки великого палацевого комплексу мікенської епохи.

Керівник експедиції вважає, що палац належав династії Еакидів, з якої походив легендарний герой Аякс Теламонід, один з головних учасників походу греків проти Трої.

Професор Янінського університету Яннос Лолос вів пошук біля саламінського села Канакія протягом п'яти років. Знайдений його експедицією палац займає площу близько 750 квадратних метрів. У будинку було, як мінімум, чотири поверхи й 30 кімнат. Судячи з низки ознак, мешканці палацу залишили його приблизно у 1180 році до нашої ери, що відповідає передбачуваній даті падіння Трої. Серед знахідок, зроблених у районі Канакіі виявлені предмети східного і єгипетського походження, у тому числі зброя з емблемою фараона Рамзеса ІІ. Це може свідчити про війну або торгівлю, що існувала між палацом та Єгиптом наприкінці XІІІ століття до нашої ери.

На думку Лоллоса, Аякс міг бути останнім господарем цього палацу. Згідно з Гомером, Теламонід вирушив на війну з троянцями, яка розтяглася на десять років. Більш пізні джерела, наприклад, драматург класичної епохи Софокл і поет Піндар, повідомляють, що відомий воїн збожеволів через те, що йому не присудили обладунки Ахілла, й покінчив самогубством у таборі греків під Троєю.

Давні жителі Афін шанували Аякса, його заступництву вони приписували перемогу над перським флотом під час знаменитої морської битви поблизу Саламіна у 480 році до нашої ери.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.