Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Три покоління власників медіа-простору України - дослідження Гельсінської спілки

Медіа 15174 перегляди

Опубліковано - 28.07.2006 13:35 | Всі новини | Версія для друку

Три покоління власників медіа-простору України - дослідження Гельсінської спілки
Три покоління власників медіа-простору України - дослідження Гельсінської спілки
Головними власниками українського медіа-простору є: “адвокатські контори”, Р. Абрамович, Рінат Ахметов, О. Родняньский, Б. Фуксман, Пінчуки та І. Суркіс, та “невідомі фізичні особи-резиденти України”, тощо.

Такі дані оприлюднила Українська Гельсінська спілка з прав людини, котра продовжила своє дослідження та оприлюднила три покоління власників провідних мас-медіа України з вказанням частки кожного власника.

Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини: «Мета нашого дослідження – пролити світло на повністю непрозорі схеми власності на українському медіа-ринку та задовольнити право громадян на отримання інформації. Власники відіграють значну роль у формуванні інформаційної політики медіа в Україні, а журналісти не є достатньо незалежними. У таких умовах надзвичайно важливо знати „хто” подає інформацію, щоби зменшити ефект маніпулятивних технологій». Фактично, цим повинні займатися відповідні державні органи – Національна рада з питань телебачення і радіомовлення та Міністерство юстиції України (у частині друкованих ЗМІ). Проте вони не виконують одну зі своїх основних функцій у демократичному суспільстві і не забезпечують прозорість контролю медіа. Наявна інформація чітко показує неефективність українського законодавства та регулюючих органів, оскільки, як видно з дослідження, більшість впливових ЗМІ фактично контролюється іноземними офшорними компаніями, дізнатися про засновників яких практично не можливо. Така ситуація є неприпустимою для одного з найбільш суспільно-впливових ринків в країні.

Інформація була отримана з відкритих джерел (управлінь державної статистики, агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, державних реєстраторів), коли про інше прямо не зазначено в дослідженні. Під час дослідження був виграний судовий процес у державного реєстратора, що відмовив у наданні інформації про засновників певних телеканалів.

Крім телеканалів правозахисники також встановили засновників Журналу „Персонал” та всеукраїнського загальнополітичного освітянського тижневика „Персонал Плюс”. Інтерес до цього видання є невипадковим і зумовлений суспільним резонансом певних публікацій цих видань.

Наступне дослідження УГСПЛ буде торкатися основних друкованих ЗМІ і включатиме загальний аналіз друкованих та електронних ЗМІ. Його вихід планується на початок 2007 року.

Дослідження здійснювалося в рамках роботи Фонду стратегічних справ УГСПЛ, котрий фінансово підтримується Міжнародним Фондом „Відродження”.

Дані у формі таблиці знаходяться на сайті Спілки.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Медіа»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.