Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Образ Розп`яття як емблеми християнства може бути помилковим

У світі науки 24703 перегляди

Опубліковано - 30.03.2006 15:18 | Всі новини | Версія для друку

Репродукція картини Миколи Ге "Розп'яття"
Репродукція картини Миколи Ге "Розп'яття"
Нове дослідження британських вчених може зробити сенсацію в християнському віровченні. Дослідники узагальнили свої висновки в квітневому номері журналу, який випускається Медичним королівським товариством.

В церквах і будинках віруючих по усьому світі, в нагрудних хрестах, у численних творах світової літератури, в живопису і кіно використовується зображення моменту страти, страждань і смерті Ісуса Христа на Хресті.

Христос зображений прицвяхованим за руки і ноги до Хреста з розпростертими руками і головою, спрямованої нагору. У дослідженні, проведеному в Медичному королівському товаристві (Royal Society of Medicine) у Великобританії, стверджується, що немає жодних доказів того, що Христос був розп'ятий саме в такий спосіб.

Дослідники узагальнили свої висновки в квітневому номері журналу, який випускається Медичним королівським товариством. Вони стверджують, що образ Розп'яття ніколи не мав достатніх доказів свого існування. При цьому в дослідженні підкреслюється, що автори не заперечують самого факту Розп'яття.

Христос міг бути розп'ятий іншими способами, кажують вчені, і всі з них неминуче призводять до смерті. "Жертви розп'яття не обов'язково мали б бути саме в таких позах - з піднятою вгору головою і прицвяхованими спиною через ноги, як це прийнято в християнській символіці", - говорять автори.

"Очевидно, що свідчення про страти демонструють, що люди могли бути розп'ятими в різних позах і бути прикріпленими до хрестів за допомогою різних засобів", - говорить один з співавторів дослідження Пірс Митчелл з Імперського коледжу в Лондоні.
Однак дослідники відзначають, що описи декількох очевидців розп'ять, які відносяться до І століття нашої ери і які є у розпорядженні наших сучасників, свідчать, що римляне проводили дуже жорстокі страти.

Методи розп'яття встановлювалися тисячоріччями і залежали від соціального статусу жертви і від злочину, який вона вчинила.
Сам хрест міг бути установлений в безлічі варіантів, жертви могли розташовуватися не тільки головою нагору, але і вниз, а також в інших позиціях. Іноді жертва могла бути прицвяхована через руки і ноги, і навіть через геніталії, з розпростертими руками по сторонах хреста. Іноді жертв прив'язували мотузками, а не цвяхами.

"Якщо розпинали вгору головою, вага жертви могла підтримуватися спеціальним сидінням, що, мабуть, робилося для продовження страждань перед смертю", - розповідає співавтор Метью Мазієн.
Розп'яття як форма страти було широко поширеним у римлян. Це покарання часто застосовували до злочинців і заколотників. Виконували цю страту римські солдати, і після цього ніхто не виживав.

У той час дослідники відзначають, що немає жодних докладних описів розп'яття Христа в жодному з Євангелій - від Матвія, Марка, Луки та Івана, що були б правдоподібні сучасним реаліям життя Христа. І тільки одна археологічна знахідка свідчить про Розп'яття, тільки завдяки тому, що розп'ятих людей не ховали, а залишали на смітниках для собак і гієн.

Ця знахідка пов'язана з молодим іудеєм, в склепі якого разом з кістками був знайдений 11,5-сантиметровий залізний цвях, що, мабуть, був забитий молотком у п'яту, коли його прикріплювали до хреста. Але немає свідчень того, що цвяхи були вбиті в кості зап'ястя чи передпліччя цієї людини.

Протягом 150 років були видані, принаймні, 10 книг і безліч досліджень, присвячених загадці смерті Христа. А в 2005 році американськими вченими був зроблений експеримент "відтворення подій минулого", коли добровольці прицвяховувалися до хрестів, щоправда, у безпечному положенні, з використанням рукавичок і ременів. Ці дослідження породили багато гіпотез - від зупинки серця та емболії легень до асфіксії і шоку, спричиненого падінням кров'яного тиску. Біль, що продовжувався протягом шести годин між розп'яттям і смертю, втрата крові, зневоднювання і тиск ваги на легені також називалися серед супутніх факторів. Але вчителі віри говорять, що ці тортури були добровільно прийняті.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.