Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Москва - столиця хабарників. Нічого дивного

Імперія «Совок» 6770 переглядів

Опубліковано - 23.09.2008 16:55 | Всі новини | Версія для друку

Москва - столиця хабарників. Нічого дивного
Москва - столиця хабарників. Нічого дивного
Кожному третьому росіянинові доводилося давати хабарі, а рейтинг корумпованості регіонів очолює столиця Росії.

Такі перші підсумки масштабного дослідження корупції в різних регіонах країни, проведеного фондом "Громадська думка" (ФОМ) за ініціативою Дмитра Медвєдєва, який оголосив боротьбу з корупцією одним зі своїх головних завдань на посаді Президента.

За словами президента ФОМ, масштабне дослідження рівня корупції в країні проводилося з липня цього року. У ньому взяли участь 34 тис. респондентів з 1920 населених пунктів в 68 регіонах країни. При цьому в кожному регіоні були опитані по 500 респондентів. "Поки є тільки розфарбована карта країни і загальні графіки, - відзначив пан Ослон.— Аналіз отриманої інформації ми поки не провели".

За підсумками дослідження з'ясувалося, що давати хабарі доводилося 29% опитаних — практично кожному третьому росіянинові. Серед тих, хто ніколи не давав хабара, майже половина (44%) допускають таку можливість. Частіше за всіх з корупцією стикаються підприємці: 56% з них зізналися, що дають хабарі. Правда, 66% опитаних підприємців заявили, що не стикалися із здирством.

Очолила рейтинг корумпованості столиця Росії: 42% москвичів визнали, що давали хабар посадовій особі. На другому місці Татарстан і Краснодарський край (по 41%), на третьому — Ставропільський край (40%). Санкт-Петербург займає в рейтингу п'яте місце (34%), поступаючись Московській області (37%). Найменш корумпованими суб'єктами РФ, згідно опитуванням, є Пермський край (12%) і Тюменська область (18%). Втім, в таких регіонах, як Якутія, Чечня і Дагестан, дослідження не проводилося. "У нас є типова методика, в яку входить 68 регіонів, це репрезентативна вибірка, останні не увійшли з економічних причин", - пояснив президент ФОМ.

Більшість опитаних росіян (54%) не засуджують тих, хто бере хабарі. Але якщо в Москві терпимо до хабарів ставляться 63% опитаних, то на Сахаліні — лише 32%. Засуджують хабарників 37% опитаних жителів Росії (у Ленінградській області — 55%, в Москві — 30%, в Краснодарському краї — 28%). "Різні території, в якомусь сенсі, як різні країни. Десь підприємці спокійно до цього ставляться, а десь - це вже зовсім допекло, - заявив пан Ослон.— Рейтинг — це непрямий показник ситуації, характеристика атмосфери".

Стосуючись боротьби з корупцією, глава ФОМ відзначив, що якщо цим займатиметься тільки влада, то народ на це дивитиметься тільки як на чергову кампанію: "Активність повинна йти і згори і знизу, влада і люди — це симбіоз, два зв'язані світи".

Як один з шляхів боротьби з корупцією знизу президент ФОМ запропонував відмову від дачі хабарів: "Наприклад, один день не платити даїшникам. Це може бути чимось на зразок великого соціального проекту".

За його словами, остаточні результати дослідження будуть опубліковані на сайті ФОМ приблизно за два тижні.

Від “Аратти”: те, що хабарницька пошесть дісталася нам усім у спадок від СРСР - пояснювати нікому не треба. Як і необмежена влада чиновників, притаманна тоталітарному суспільству.

Цілком зрозуміло також, що всі кампанії боротьби чиновників із самими собою - чергове дешеве шоу. Не більше. І, зрозуміло, привід для кадрових чисток всіх, хто інакше думає. Це - закон тоталітарного суспільства, яке процвітає у Росії.

Втім, нам, українцям, варто б зробити висновки із цієї інформації, яка близька до реальності. Впершу чергу - щодо облудливих тез про довічну дружбу. Бо від будь-якої пошесті треба мати надійні паркани. Тоді, і лихо омине, наше подвір'я, або зачепить краєчком.

Але, головне, що варто зрозуміти - це те, що корупція, із якою так затято "воюють" українські чиновники з "руками, які ніколи не крали", їхніми зусиллями - буде тільки процвітати. Ми, громадяни, маємо цей людський бруд прибрати самі. Хоча б тим, що обиратимемо у владу тільки тих, у чиїй порядності не маємо жодного сумніву. і тих, хто вже практично довів, що здатен демонтувати совітську чиновницьку систему влади. Бо для того, щоб щось будувати, треба, як мінімум, розчистити місце від сміття.

Бо іншого виходу немає. І не буде.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Імперія «Совок»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.