Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені виявили зіркову систему, схожу на Сонячну

Невідоме 7943 перегляди

Опубліковано - 14.11.2008 14:48 | Всі новини | Версія для друку

Вчені виявили зіркову систему, схожу на Сонячну
Вчені виявили зіркову систему, схожу на Сонячну
Спостереження за газопиловим поясом, що оточують зірку Фомальгаут, допомогли астрономам виявити і сфотографувати за допомогою орбітального телескопа Хаббл планету всередині цього поясу.

Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Science.
Зірка Фомальгаут, розташована у 25 світлових роках від Землі, у сузір'ї Південної Риби, є однією із найяскравіших зірок нашого неба. Вона приблизно у 18 разів яскравіша Сонця і значно гарячіша його. Ще у 2004 році з допомогою телескопа Хаббл вчені виявили навколо цієї зірки газопилове кільце шириною близько 34,5 мільярда кілометрів із дуже чітко окресленим внутрішнім краєм.

Схожий кільце є і в Сонячній системі - це так званий пояс Койпера, що складається із крижаних астероїдів і карликових планет, у число яких входить Плутон.

Автори дослідження, Пол Калас із університету Каліфорнії у Берклі (США) та його колеги, припустили, що зміни форми внутрішнього краю пилового кільця пов'язані з присутністю планети між кільцем і Фомальгаутом. Схожим чином рух Нептуна впливає на пояс Койпера.

За допомогою орбітального телескопа Хаббл вченим вдалося сфотографувати крапкове джерело світла у трьох мільярдах кілометрів усередині кільця. Виявлена планета отримала позначення Фомальгаут b.

"Фомальгаут - це подарунок ... Слідом за несподіваним відкриттям пилового кільця, тепер ми виявили екзопланети на місці, підказаному аналізом форми цього кільця. Це урок для всіх мисливців за екзопланетами -" прямуй за пилом ", - говорить співавтор дослідження Марк Клемпін із Центру НАСА імені Годдарда, слова якого наводяться у повідомленні на сайті Хаббла.

Згідно із отриманими даними, Фомальгаут b знаходиться приблизно у 17 мільярдах кілометрів від зірки, що приблизно у 10 разів далі, ніж відстань від Сонця до Сатурна. Аналіз впливу планети на кільце показав, що її маса не може перевищувати трьох мас Юпітера.

"Більш масивна планета своєю гравітацією могла б зруйнувати пилове кільце, оточуюче зірку", - пояснює Калас.

Окрім того, Фомальгаут b виявився значно яскравішим, ніж показували розрахунки. Що, на думку вчених, може говорити про існування навколо планети кільця із пилу і льоду, яке добре відбиває світло. Таке кільце по діаметру може відповідати системі супутників Юпітера.

Майбутні спостереження планети у інфрачервоному діапазоні дозволять зробити висновки про присутність водяної пари у її атмосфері і зрозуміти закономірності еволюції дуже молодої планети, якій усього 100 мільйонів років.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Релігія це зітхання пригнобленої тварі, серце безсердечного світу, подібно до того як вона - дух бездушних порядків. Релігія є опіум народу ”
Карл Маркс

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.