Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Бджоли під кокаїном. Є паралелі із деякими людьми

Невідоме 10356 переглядів

Опубліковано - 23.12.2008 14:58 | Всі новини | Версія для друку

Бджоли під кокаїном. Є паралелі із деякими людьми
Бджоли під кокаїном. Є паралелі із деякими людьми
Австралійські вчені досліджували поведінку бджіл під дією кокаїну. Наркотик робить комах комунікабельними, а ломка проявляється у зниженні продуктивності праці.

Вчені з університету Маккуорі в Сіднеї наносили кокаїн на спинки бджіл і фіксували зміни у способах їх комунікації.

"Повернувшись після пошуків квітів у вулик, медоносні бджоли виконують символічний танок, - розповів доктор Ендрю Баррон. - Це особлива форма комунікації, за допомогою якої ці комахи розповідають іншим бджолам про джерела пилку і нектару".

Мова танцю надала вченим можливість прослідкувати за процесами в мозку бджоли. Встановлено, що бджола виконує танок енергійніше через тягу до спілкування з іншими особами. Автори дослідження порівняли цей ефект із поведінкою людей під впливом кокаїну в нічних клубах.

Крім того, вчені встановили, що після припинення вживання наркотику у бджіл виникає абстинентний синдром і погіршується здатність розрізняти запахи. "Ми давали їм кокаїн тиждень, а потім перестали і простежили, як вони виконують свою роботу. Результати були провальними", - розповів Баррон.

Це перше наукове дослідження, яке доводить, що бджоли поводяться як люди під дією кокаїну. І хоча вплив наркотику на людину супроводжується набагато складнішими процесами, експеримент із бджолами дозволить простежити, які гени задіяно при виникненні ломки, підкреслюють вчені.

Нагадаємо, британські вчені витратять 13 мільйонів доларів на дослідження причин скорочення популяції медоносних бджіл.

Деякі вчені припускають, що масове вимирання комах спричинено промисловим застосуванням генетично модифікованих організмів, зокрема рослин, нектаром яких харчуються бджоли.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.