Аратта - На головну

10 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У ЄС думки розійшлися - мабуть хтось злякався

Газоват 5695 переглядів

Опубліковано - 9.01.2009 14:47 | Всі новини | Версія для друку

У ЄС думки розійшлися - мабуть хтось злякався
У ЄС думки розійшлися - мабуть хтось злякався
Думки європарламентарів і Єврокомісії не співпали: якщо урядовці вважають винною у газовому конфлікті Москву, то парламентарі звинувачують і Москву, і Київ. Цікаво, що критика щодо України лунає від тих, хто повністю залежний від російської труби.

Євродепутати під час спеціальних слухань, які відбувалися учора, піддали критиці позицію обох сторін газової суперечки.

За словами депутата від Німеччини Александра Ламбсдорффа, Україна, можливо, й не перекривала газу до Європи, але є винною у кризі, оскільки вчасно не завершила переговори із російським “Газпромом”, а це в свою чергу призвело до відключень газу.

Євродепутати зауважили, що внутрішньополітична боротьба в Україні теж відіграла у конфлікті певну роль. “Я сподіваюся, що принаймні питання, чи можна вважати прийнятною для України ту чи іншу ціну на газ не стане приводом для змагань між президентом та прем'єром України”, - сказав Євродепутат від Німеччини Міхаель Ґалер.

За словами керівника директорату Єврокомісії Ганса Гільбрехта, у Брюсселі вважають: навіть якщо Україна відбирає російський газ для підтримки тиску у трубах, це не є вагомою причиною для закриття газового крану з боку Росії. Окрім цього Росія могла б проявити добру волю по відношенню до європейських споживачів і надати у необхідному обсязі так званий технічний газ. “Газпром”, приміром постачає технічний газ до інших транзитних країн, таких як Чехія чи Словаччина”, - сказав Ганс Гільбрехт.

Водночас, парламентарій від Болгарії Євгеній Кірілов звинуватив обидві сторони конфлікту у застосуванні неприйнятних методів. “Як можуть дві найбільші держави Європи поводитися так нецивілізовано та безвідповідально!“, - висловив своє здивування євродепутат.

Болгарія, на 90 відсотків залежна від російського газу, вже другий день живе у режимі надзвичайного стану, не маючи суттєвих резервів палива.

Прикметно, що керівник російського монополіста Олексій Міллер, не вшанував європейських депутатів своєю високою присутністю.

На спеціальне засідання комітету із закордонних справ Європарламенту щодо газових поставок були запрошені делегації України та Росії, утім, жоден з представників російської делегації туди не з'явився. Тож, діалогу в Європарламенті не вийшло. Частина російської делегації, на відміну від української, не змогла приземлитися у Брюсселі через погодні умови.

Водночас голова «Газпрому» Олексій Міллер вирішив надати перевагу переговорам за зачиненими дверима в Єврокомісії, а не відкритим дебатам у Європарламенті. "Ми почули від нашого голови, що пан Міллер та посол Чижов уже на місці, але перебувають у іншій будівлі. Це говорить саме за себе”, - сказав євродепутат від Болгарії Євгеній Кірілов.

Українська ж делегація донесла свою позицію до Європарламенту. Її представники намагалися переконати європарламентарів, що як тільки газ з Росії надійде, українські спеціалісти зроблять усе можливе, щоб якнайшвидше доставити паливо європейському споживачеві. За словами голови НАК “Нафтогаз України” Олега Дубини, його компанія тоді спробує відновити постачання швидше, ніж за 36 годин.

На відміну від Єврокомісії, Європарламент не вважає, що газова суперечка між Україною та Росією є суто комерційною справою. “Нашим першим завданням є визнати, що те, що відбувається, є політичною кризою, і не двосторонньою суперечкою, а тристоронньою”, - сказав голова комітету парламентської співпраці ЄС-Україна Адріан Северин. За словами ж голови комітету з закордонних справ Європарламенту Яцека Саріуш-Вольського, якби Єврокомісія взяла до уваги поради європейського парламенту від 2007 року щодо розробки політики енергетичної безпеки, то нині ЄС не був би заручником ситуації.

За матеріалами західних інформагенцій
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.