Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кам’янець-Подільський оголосив конкурс ескізного проекту пам’ятника князям Коріатовичам

Регіональні новини Регіон: Хмельницька область 10417 переглядів

Опубліковано - 14.01.2009 23:33 | Всі новини | Версія для друку

Проектна пропозиція 383837
Проектна пропозиція 383837
Міська рада Кам`янця-Подільського проводить відкритий конкурс на проект пам’ятника князям Коріатовичам, які зробили це місто столицею Поділля.

Детальніше, всі бажаючі можуть ознайомитись з проектами в залі Магдебурзького права в Ратуші. Вхід вільний.

А на сайті “Кам'янець-Подільський OnLine” проводиться опитування думки, щодо кращого проекту пам'ятника князям Коріатовичам.

Опитування проводиться до 21 січня, а 22 в Ратуші буде оголошено переможця.

Як свідчать історичні факти, Коріатовичі були родичами князів Великого князівства Литовського, які жили в XIV - початку XV століть. Брат князя Коріата - князь Великого князівства Литовського Ольгердас, у 1363 р. керував битвою біля р.Сині Води проти військ Золотої орди. Перемогти ворога йому допомогли чотири сини Коріата - Юрій, Олександр, Федір та Костянтин. На вдячність за підтримку в бою Ольгердас передав їм право на управління усім Поділлям - землями між Дністром і Дніпром. Так закінчилося правління монголо - татарської орди.

Становлення та утвердження міста як адміністративного центру Подільського краю припадає на період 1362 -1434 рр. в складі Великого Князівства Литовського. У литовський період Кам'янець є одним з найголовніших міст русько-литовського князівства. Брати Коріатовичі, по черзі правлячи Поділлям аж до 1393 року, зробили все для розбудови Кам'янця та зростання його населення. За часи їх правління місто отримало Магдебурзьке право, грамоту звільнення від податків на 20 років та захист від нападів татар.

За правління князя Юрія Коріатовича Кам'янець був значно укріплений. В цей період було сформовано середньовічну містобудівну структуру, розбудовано фортифікації, збільшено житлову забудову, побудовано муровані та дерев'яні православні та католицькі храми, які і до сьогодні збереглися в Старому місті, повідомляє “Кам'янець-Подільський OnLine”.

Проголосуйте за проект пам'ятника князям Коріатовичам в Кам'янці-Подільському!
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Справедливість без сили і сила без справедливості - обидві потворні”
Жозеф Жубер

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.