Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Люди - найнебезпечніші хижаки на Землі

Довкілля 9909 переглядів

Опубліковано - 22.01.2009 20:42 | Всі новини | Версія для друку

Люди - найнебезпечніші хижаки на Землі
Люди - найнебезпечніші хижаки на Землі
Примисловий відлов риби та полювання якщо не винищують цілі види тварин і риб, то відчутно впливають на природний відбір. Людина так і не навчилася бути гармонійною частиною земної природи.

Відлов риби і полювання призводять до того, що людина змінює не тільки чисельність особин того чи іншого виду, але й еволюційні шляхи розвитку популяцій, стаючи одним з найбільш важливих критеріїв природного відбору, пояснюють вчені з університету Каліфорнії в Санта-Круз.

Наприклад, промисловий вилов атлантичної тріски у східного узбережжя Канади призвів до того, що риба починає розмножуватися в більш ранньому віці. Раніше це відбувалося в шість років, однак за останнє двадцятиріччя віковий бар'єр опустився до п'яти років.

Інший приклад: в канадській провінції Альберта природоохоронні організації забороняють мисливцям відловлювати дрібних товсторогів, внаслідок чого полювання ведеться на великих тварин. Як результат - за останні 30 років загальна вага і довжина ріг цих тварин зменшилася в середньому на 20 відсотків.

Всі види тварин взаємопов'язані. Тому, Кріс Дарімонт і його команда вирішили порівняти еволюцію видів тварин і рослин, на які людина полює постійно і у великих масштабах, і тих, що еволюціонують самостійно. За допомогою спеціальної програми вчені порівняли зміну характерних параметрів видів.

Проаналізувавши велику кількість наукових робіт, а також ранніх досліджень, експерти прийшли до висновку, що "полюючи" людство підганяє зміну доступних для спостереження рис тварин на 300% у порівнянні з екосистемою, еволюція в яких йде природним шляхом, і на 50% у порівнянні з системами, на які впливають інші види людської діяльності.

До того ж, особи видів, що найбільше страждають від руки людини, в середньому на 20% менші в розмірах, ніж їхні попередники. Вчені також зазначили, що подальше зниження репродуктивного віку тварин може призвести до погіршення здатності до розмноження і відновлення популяції, потім до неможливості протистояти умовам зовнішнього середовища і, нарешті, вимирання.

"Громадськість найчастіше стурбована кількістю відловлюваної риби, проте, справа не тільки в кількості. Усього за кілька десятиліть людство змінює сам вигляд. І найчастіше ці зміни носять негативний характер" - розповідає Дарімонт в прес-релізі університету.

Нагадаємо, раніше британські вчені прийшли до висновку, що використання більшої частини нинішніх хімікатів веде до фемінізації чоловічих особин всіх класів хребетних тварин, від риб до ссавців, включаючи людей.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.