Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Комета з антихвостом з’явилася на небі

У світі науки 10295 переглядів

Опубліковано - 27.01.2009 16:04 | Всі новини | Версія для друку

Антихвіст і основні хвости комети добре помітні
Антихвіст і основні хвости комети добре помітні
Комета з унікальним антихвостом швидко набирає яскравість і вже зараз, за місяць до максимального зближення із Землею, стала помітна неозброєним оком.

На передсвітанковому небі з'явилася комета, яку вже зараз можна спостерігати навіть неозброєним оком. Комета вирізняється "роздвоєним" хвостом і унікальним антихвостом.

Довгоперіодчна комета C/2007 N3 (Lulin) була відкрита китайськими астрономами 11 серпня 2007 року. Перигелій комета пройшла 10 січня 2009 року.

Згідно ефемерідам Гарвард-Смітсоніанського астрофізичного центру, блиск комети у момент її проходження на мінімальному віддаленні від Землі 24 лютого 2009 року може досягти 6 зоряної величини - поблизу межі видимості неозброєним оком.

Проте вже зрозуміло, що ефемеріди потребують коректування - за місяць до максимуму блиск комети вже досяг п'ятої зоряної величини і продовжує швидко зростати.

Комета, окрім роздвоєного основного хвоста, виділяється антихвостом - рідкісним феноменом, що не спостерігався у яскравих комет останніх десятиліть. Згідно до поточних наукових уявлень, він утворений згустком пилових частинок, що розповсюдилися по орбіті комети, і помітний для земних спостерігачів унаслідок унікального розташування нашої планети в площині орбіти комети.

Антихвіст і основні хвости комети добре помітні, зокрема, на знімку комети, зробленому астрономом-любителем Крісом Бреннаном (Chris Brennan) 24 січня 2009 року на о. Барбадос за допомогою 180-мм телескопа.

За повідомленнями спостерігачів, наголошується активність комети - зокрема, поява в хвості виразно помітних згустків.

Комета в даний час знаходиться в сузір'ї Терезів, зміщуючись у напрямку сузір'я Діви. Спостерігати її можна в передсвітанковий час, в середніх широтах Північної півкулі - низько над горизонтом.

Згідно традиційним уявленням, поява яскравої комети на небсхиліі не обіцяє нічого гарного. Сучасна наука таких уявлень не розділяє, проте комети викликають величезний зростаючий інтерес, - природа процесів, що відбуваються на кометах, і власне їхнє походження залишаються малозрозумілими.

Деякі незвичайні феномени, що відбуваються на кометах, мабуть, важко пояснити без глибокої ревізії поточних уявлень про власно комети взагалі і про Сонячну систему зокрема.

Докладніша інформація про комету, її спостереженнях і про найбільш відповідні для цього любительські інструменти регулярно представлятимуться на порталі Дослідження і розробки - R&D.CNews.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.