Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Поглиблюється співпраця із закордонними українцями

Українці в світі 12213 переглядів

Опубліковано - 10.08.2006 19:29 | Всі новини | Версія для друку

Поглиблюється співпраця із закордонними українцями
Поглиблюється співпраця із закордонними українцями
18 – 20 серпня ц.р. в Києві відбудеться IV Всесвітній форум українців. Його учасникам буде представлена Державна програма співпраці із закордонними українцями на період до 2010 року, затверджена постановою Уряду.

Програма створена для посилення захисту інтересів українців у державах їх постійного чи тимчасового проживання. Визначені у Програмі заходи спрямовані на збереження національної самобутності та етнічної ідентичності майже 20 мільйонів закордонних українців, активізацію діяльності українських громадських організацій за кордоном та забезпечення їх співпраці з громадськими організаціями України, повідомляє департамент комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Програмою передбачено поширення відомостей про торговельно-економічні, науково-технічні та туристичні можливості України, що сприятиме зміцненню її авторитету у світі. Зокрема, укладатимуться угоди про співробітництво між облдержадміністраціями та відповідними іноземними державними органами з метою задоволення національно-культурних та освітніх потреб українців. Буде розроблено програми співробітництва у торгівельно-економічній, науковій, культурній, видавничій, освітній та туристичній сферах між прикордонними областями України та відповідними адміністративно-територіальними одиницями прикордонних держав, у яких проживають українці.

Заплановано налагодити співробітництво з міжнародними організаціями щодо захисту прав закордонних українців. Зокрема, йдеться про удосконалення нормативно-правової бази для вирішення питань відкриття українських освітніх закладів за кордоном, надання підтримки закладам освіти, науки та культури зарубіжних країн для задоволення потреб закордонних українців.

Зміцнення співпраці органів державної влади та громадських організацій України з об’єднаннями та організаціями закордонних українців та з органами іноземних держав сприятиме відкриттю у державах компактного проживання наших співвітчизників національно-культурних центрів. Таким чином інтелектуальний потенціал закордонних українців буде залучатися до вітчизняних процесів державотворення та поширення в Україні їхніх наукових, технічних, культурних й мистецьких здобутків.

На реалізацію Державної програми співробітництва із закордонними українцями передбачено виділити майже 77 млн. гривень. З них 68 млн. 210 тис. – з державного бюджету та 8 млн. 695 тис. грн. – з місцевих бюджетів.

Всесвітній форум українців є важливим міжнародним заходом української держави, вищим органом управління Української Всесвітньої Координаційної Ради. У рамках Всесвітнього форуму українців проводиться вищий статутний звітньо-виборчий захід УВКР.

Пропонується в рамках Форуму провести наступні виставки:

“Дарунок Батьківщині”, виставка, організована за сприяння Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон. Основна мета виставки – ознайомлення з шедеврами українських майстрів образотворчого мистецтва, які були передані в дар Україні представниками діаспори, протягом останніх років.

“Моя Україна”, виставка малюнків переможців Всесвітнього конкурсу дитячого малюнку.

“Українські старожитності”, комплексна виставка робіт народних майстрів, сакрального та ужиткового мистецтва та предметів-символів українських переселенців.

А також виставки: “Фотографій”, “Трипільська культура–протокультура Українців”, “Українська книга сьогодні”, виставка нумізматики, виставка філателії, показ Колекції бізнесмена відомого громадського діяча та колекціонера Моргана Вільямса (США), що присвячена голодомору в Україні 1932-33 рр.

Під час проведення Форуму відбудеться заключний концерт міжнародного фестивалю мистецьких колективів закордонного українства “Український спів у світі” та організація його фінальної частини ( гала-концерту).

Також в рамках Форуму відбулися такі круглі столи:
  • Мова, освіта, культурологія;

  • Наука та технологія;

  • Економіка;

  • Політологія та право;

  • Українська молодь та ін.

Слід нагадати, що в роботі IV Всесвітнього форуму українців візьмуть участь майже 1900 делегатів та гостей. Найбільша делегація очікується з Росії.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Українці в світі»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.