Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Час збирати трави

Охорона здоров`я 12359 переглядів

Опубліковано - 10.08.2006 21:20 | Всі новини | Версія для друку

Час збирати трави
Час збирати трави
Літо — щедра пора не лише на фрукти, ягоди та різну городину, але й на трави.

Досвідчений травознай Іван Мужик стверджує: "Варто лише озирнутися навколо, і практично в кожній рослині віднайдеш цілющі властивості. Немає захворювання у людини, яке не можна було б вилiкувати за допомогою рослин, i нема на землi рослини, яка б не лiкувала певну хворобу".

Попри прогрес сучасної медицини та впровадження новітніх засобів для діагностики та профілактики захворювань, люди, як і тисячі років тому, продовжують вдаватися до традиційного лікування травами. Івано-франківський травознай Іван Мужик, який чимало років присвятив вивченню цілющих властивостей рослин, каже, що до нього регулярно звертаються люди з проханням підібрати зілля, помічне від тієї чи іншої хвороби. Це можна пояснити тим, що на відміну від препаратів офiцiйної медицини, трав'яні ліки мають м'якшу, ніжнішу дію та меншу ймовірність виникнення побічних ефектів. Лікуючи хронічні хвороби, трави можна застосовувати тривалий період, не ризикуючи потрапити в залежність від медичних препаратів. Ще одна перевага лікування рослинами — у його природності, організм людини легко і вдячно сприймає таке лікування.

Що і як збирати

Надворі серпень, тому на дефіцит цілющого зілля поскаржитися не можна. У цю пору, не докладаючи особливих зусиль, у нашому краї можна знайти центурію (її ще називають золототисячником, цвинтаркою — авт.), буквицю, деревій, алтею тощо. Центурія, до прикладу, чудовий засіб для покращення апетиту і посилення діяльності шлунку, кишечника, печінки і підшлункової залози. Це зілля вживають у разі гастриту, хвороб жовчних шляхів, анемії, цукрового діабету і виразки. У народній медицині нею лікують грип, лихоманку, пронос, шкірні висипи, вугрі, старі рани і навіть туберкульоз легень і кишечника. Алтея — незамінна в педіатрії, бо характеризується протизапальною, захисною і пом'якшувальною діями. Застосовується при хворобах дихальних шляхів з сильним кашлем: ангіні, бронхітах, ларингітах, пневмонії, бронхіальній астмі тощо. Саме тепер на горобині з'явилися китиці, які теж не завадить мати у домашній аптечці. І, звісно, не потрібно забувати про такі трави, як м'ята та меліса.

Збирати трави — це ціле мистецтво. До кожного зілля потрібен індивідуальний підхід. Адже певні рослини — цілющі повністю, у інших — корисні лише квіти, листочки чи корінці. Тому перш ніж зривати рослину, треба докладно вивчити її властивості. Трави бажано збирати поза містом та подалі від транспортних трас. Допустима відстань від доріг — 500-1000 метрів. А найкраще збирати природні ліки в районах з незабрудненою екологією. В цьому плані Прикарпаття — сприятливий для збирачів зілля регіон.

Сушити зібрані трави слід протягом тижня в тіні, при температурі 30-40 градусів за Цельсієм, в добре провітрюваних приміщеннях. Готувати ж настої з цілющого зілля необхідно в емальованому чи з нержавіючої сталі посуді, втім, як і всю їжу. Заварюючи рослини в оцинкованому чи алюмінієвому посуді, ви наражаєте себе на небезпеку. Адже трави містять досить активні компоненти, які, вступаючи у взаємодію з покриттям такого посуду, викликають небажані реакції і, відповідно, солі цинку чи алюмінію осідають у вашому організмі. Надлишок в організмі цинку чи алюмінію шкодить нервовій системі і може навіть спричинити виникнення хвороби Альцгеймера. Звичайно, створюючи ліки в домашніх умовах, варто пам'ятати, що діючі речовини деяких рослин у великих кількостях перетворюються на отруту. Тому дозування під час приготування настоянок чи відварів — вкрай важливе.

Ліки із зібраних та добре висушених трав можна вживати у різних формах: у вигляді мазі, настою чи відвару, настоянки (відрізняється від настою вмістом спирту), порошку чи зборів — трав'яних чаїв. Від обраної вами форми залежатиме і метод застосування — внутрішній чи зовнішній.

І здоров'я, і задоволення

Оскільки надворі спекотне літо і багатьох мучить спрага, скажемо кілька слів про чаї, що готуються з трав. У склад традиційного збору зазвичай входить 10 і більше рослин, а деякі збори налічують навіть 35 компонентів. Аптечні збори містять лише 3-5 видів трав. Складатися такі чаї мають перш за все з однаково діючих речовин. Поєднання несумісних рослин в одному зборі — даремна трата часу, оскільки їхні цілющі властивості взаємно нейтралізуються.

Заваривши запашний чай — приготуйтеся отримувати задоволення: деякі чаї вас звільнять від нестерпної спраги, інші тонізують, а деякі, навпаки, розслаблять. Повної релаксації можна досягти, приймаючи ароматичні ванни. Якщо ж додати у воду настої череди, кропиви, чебрецю, материнки, коріння аїру (татарського зілля), можна ще й вилікуватися від різних хвороб. Трав'яні ванни приймають 2-3 рази на тиждень, протягом 10-15 хвилин, при температурі води не нижчій, ніж 36 гадусів за Цельсієм.

Запорукою доброго самопочуття є міцний та здоровий сон. Гуцули переконані, що найкращими ліками від головного болю, тиску чи втоми є здоровий сон на висушеному зіллі. Тому в багатьох гуцульських оселях замість пухових подушок та ватних ковдр підбивають духмяну отаву, поверх якої ґаздині стелять простирадло. Прихиливши голову до наволочки, начиненої цілющими травами, мимоволі забуваються турботи минулого дня.

...В древній медицині існував вислів: "Три знаряддя є у лікаря: слово, рослина і ніж". Звiсно, лiкування рослинними засобами потребує часу, терпiння і, особливо, вiри. Проте, вилiкувавши хворобу, можна бути певним, що вона не повернеться. Пам'ятайте про силу природи та не хворійте!
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.