Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи змоделювали світанок Всесвіту

У світі науки 8646 переглядів

Опубліковано - 13.02.2009 03:54 | Всі новини | Версія для друку

Космічний світанок, яким його спрогнозувала комп’ютерна симуляція. Зелені завихрення - згустки темної матерії. Зображення Інституту комп’ютерної космології при Даремському університеті
Космічний світанок, яким його спрогнозувала комп’ютерна симуляція. Зелені завихрення - згустки темної матерії. Зображення Інституту комп’ютерної космології при Даремському університеті
Міжнародний колектив астрономів створив комп’ютерну модель, що передбачає, як виглядав Всесвіт через 500 мільйонів років після Великого Вибуху.

Коротко робота вчених, опублікована в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, викладена в прес-релізі на сайті Ради з наукових і технічних організацій (The Science and Technology Facilities Council) Великої Британії.



Згідно з сучасними уявленнями, вік Всесвіту складає близько 13,7 мільярдів років. Коли з моменту Великого Вибуху пройшло всього 500 мільйонів років, у Всесвіті активно йшов процес утворення великих галактик. Матеріал для їх формування створювали ранні зірки, що народилися і розірвалися. Цей період отримав назву космічного світанку (cosmic dawn).



Модель, створена вченими з Даремського університету, передбачає, як повинні були утворюватися перші галактики і як вони розвивалися аж до теперішнього часу. При розробці своєї моделі астрономи враховували вплив темної матерії - загадкової субстанції, що складає, як вважається, близько 25-30 відсотків маси Всесвіту. Її гравітаційна дія, зокрема, впливає на процес утворення крупних зоряних скупчень. Дослідники вважають, що отримані ними дані, можливо, допоможуть краще зрозуміти властивості темної матерії.



Як пишуть автори дослідження в прес-релізі, вони задавали комп'ютеру "інгредієнти", необхідні для формування галактик, а далі модель розраховувала кінцевий результат. Вчені сподіваються, що найближчим часом правомірність або неправомірність отриманих ними даних буде доведена за допомогою спостережень.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.