Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Унікальні Шацькі озера можуть зникнути через видобуток крейди на білоруському кар’єрі

Довкілля Регіон: Волинська область 16908 переглядів

Опубліковано - 2.03.2009 11:30 | Всі новини | Версія для друку

Озеро Світязь. Фото - photo.i.ua
Озеро Світязь. Фото - photo.i.ua
Водний заповідник, унікальні Шацькі озера, підуть під землю, якщо білоруські бізнесмени почнуть видобувати крейду з розташованого неподалік Хотіславського кар’єру.

Першими про розробки на кордоні України і Білорусі дізналися волинські екологи. Виявляється, потужна білоруська компанія в 2009 - 2011 роках має намір вибодувати в Хотіславськом кар'єрі крейду, яка, до речі, вважається кращою в цій країні. Після чого на території збудують завод з виробництва бетону і цегли. Про це пише "Комсомольская правда в Украине".

Начальник державної екологічної інспекції у Волинській області Олег Кіндер називає це катастрофою. Він повідомив, що кар'єр має карстове походження. Поклади крейди знаходяться на глибині 6 - 12 метрів. Якщо почати видобуток, то спершу відбудеться збій в системі підземних вод, а потім утворюються карстові порожнечі, куди підуть всі озера Шацького національного природного парку, зокрема унікальне своїми лікувальними водами озеро Світязь. Крім того жителі сотень волинських селищ залишаться без питної води, вичерпається зрошувальний канал, а врожайність знизиться наполовину.

Обурені фахівці негайно звернулися до Президента, прем'єр-міністра і спікера, вимагаючи приділити увагу проблемі.

За інформацією Кіндера, в держекоінспекцію написали з МЗС, попросивши роз'яснити ситуацію у Міністерства охорони природних ресурсів Білорусі. "Виявляється, їх бізнесмени шукали дозволу у керівництва країни, але офіційної відповіді через наші претензії їм поки не дали. Проте, за неперевіреною інформацією, в кар'єрі з'явилася спецтехніка, що розчищає його для видобутку крейди".

До речі, в 80-х роках білоруси вже намагалися експлуатувати Хотіславський кар'єр. Тоді завдяки старанням учених роботи вдалося зупинити.

Для довідки

Озеро Світязь - найглибше в Україні. Його максимальна глибина досягає 58 метрів. Площа 25,2 кв км, довжина - 9,3 км, найбільша ширина - 8 км. Входить до складу Шацького природного національного парку. Його вода містить багато срібла, дуже швидко загоює рани, лікує шкірні захворювання. Останніми роками Світязь став місцем паломництва туристів. Влітку тут поправляють здоров'я не менше 15-20 тисяч осіб.

Між іншим, на межі зникнення перебуває також кожнен п’ятий зі 100 об’єктів, які претендують на статус природних чудес України. Зокрема, Дунайський біосферний заповідник, Чорноморський біозаповідник, регіональний парк "Гранітно-Степове Побужжя" на Миколаївщині, та ін.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.