Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Списання посередника разового використання. “Газпром” викидає Фірташа із європейських ринків

Газоват 6238 переглядів

Опубліковано - 23.03.2009 12:42 | Всі новини | Версія для друку

Списання посередника разового використання. “Газпром” викидає Фірташа із європейських ринків
Списання посередника разового використання. “Газпром” викидає Фірташа із європейських ринків
Emfesz (Угорщина) і ВАТ “Газпром” (Росія) ведуть переговори про укладення контракту на постачання тих обсягів газу, які угорський трейдер отримував раніше від RosUkrEnergo (RUE).

Про це розповів гендиректор Emfesz Іштван Гоцці.

Підтверджує це і джерело, наближене до RUE (з числа російських акціонерів).

Переговори почалися близько трьох тижнів тому, сама Emfesz готова домовитися про всі деталі нового контракту впродовж одного-двох тижнів, зазначає Гоцці. Але остаточне рішення - за акціонерами компанії, сказав він.

Представник власника Emfesz - Group DF від коментарів відмовився, як і представники "Газпрому" і RUE.

Group DF контролює підприємець Дмитро Фірташ, який одночасно є і співвласником RUE. Контракт RUE і Emfesz діє до 2015 року (передбачає постачання 3 млрд. куб. м газу на рік, ціна не розкривається, але розрахункова формула аналогічна європейськими контрактами "Газпрому").

З січня RUE не в стані виконувати цей договір. "Газпром" більше не постачає їй газ, а 11 млрд. куб. м запасів в українських підземних сховищах переоформив на себе "Нафтогаз України" в рахунок боргу швейцарської компанії на 1,7 млрд. дол., переуступленого "Газпромом" "Нафтогазу". RUE заперечує перехід права власності на цей газ, але підняти його із сховищ не може.

Посилаючись на контракт з RUE, Emfesz відбирає з труби частину імпортного газу, що надходить до Угорщини з України. Цей газ на сьогодні ще не оформлено, визнає Гоцці.

У лютому "Газпром" вже поскаржився на трейдера в Угорське енергетичне управління (УЕУ), звинувативши його в незаконному імпорті свого газу. УЕУ поки продовжує вивчення цієї скарги, пише угорська газета "Непсава".

Чим все закінчиться, не зрозуміло. Але "Газпрому" вигідно зайняти місце RUE в поставках газу на угорському кордоні, особливо з урахуванням падіння експорту, відзначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін (2008 року концерн поставив до Угорщини 8,9 млрд. куб. м газу).

За аналогічною схемою "Газпром" діє і в Польщі, нагадує Корчемкін. Він веде переговори з польською PGNiG про постачання додаткових 2,5 млрд куб. м газу на рік замість RUE.

Угорщина та Польща (два найбільших ринки в Центральній Європі) були найбільшими покупцями швейцарського трейдера RUE після України.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.